27. listopadu 2013

Odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz ke svěření majetku investičního fondu do obhospodařování jiné investiční společnosti

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila dne 26. listopadu 2013 odpověď na kvalifikovaný dotaz, zda se na investiční společnosti, které obhospodařují majetek investičního fondu jiné společnosti aplikují ustanovení zákona č. 256/2004 Sb., od podnikání na kapitálovém trhu (ZPKT).

Dle vyjádření ČNB se na investiční společnost poskytující investiční službu obhospodařování majetku zákazníka (jehož součástí je investiční nástroj) hledí jako na obchodníka s cennými papíry a musí plnit právní povinnosti obdobně jako obchodník s cennými papíry.

V praxi může nastat situace, kdy investiční společnost nebo obdobná zahraniční osoba (případně samosprávný fond) pověří jinou investiční společnost či obdobnou zahraniční osobu podle § 23 zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech (ZISIF) obhospodařováním pouze části majetku investičního fondu, který již ve smyslu ZISIF obhospodařovatele má. V takovém případě obhospodařování (části) majetku fondu nepředstavuje obhospodařování fondu podle ZISIF. Ostatně je zřejmé, že ZISIF nepočítá s více obhospodařovateli jednoho fondu. 

V těchto případech se jedná o individuální správu portfolia. Pokud se takto svěřený majetek skládá z investičních nástrojů, pověřená investiční společnost nebo obdobná zahraniční osoba je při obhospodařování části majetku investičního fondu povinna plnit právní povinnosti podle ZPKT obdobně jako obchodník s cennými papíry.

Naopak obhospodařování investičního fondu podle ZISIF je samostatným typem služby a pravidla v ZPKT se na něj neuplatní.

Na tomto odkazu naleznete kompletní text odpovědi ČNB na kvalifikovaný dotaz, zda se na investiční společnosti, které obhospodařují majetek investičního fondu jiné společnosti aplikují ustanovení ZPKT.

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.