20. listopadu 2013

Hodnotící zpráva ESMA - porovnatelnost IFRS finančních výkazů finančních institucí v EU

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) zveřejnil dne 18. listopadu 2013 zprávu hodnotící srovnatelnost a kvalitu informací zveřejňovaných v účetních závěrkách finančních institucí podle IFRS 2012.

Hodnotící zpráva poskytuje doporučení zaměřená na zvýšení transparence finančních výkazů prostřednictvím posílení zveřejňovací povinnosti v určitých klíčových oblastech, které zahrnují kreditní riziko, riziko likvidity a financování, aktiva, která jsou předmětem zajištění, a reálnou hodnotu finančních nástrojů.

ESMA se rozhodla provést revizi některých klíčových oblastí finančních výkazů sestavených finančními institucemi v EU s cílem posoudit srovnatelnost a kvalitu uvedených informací. Hodnotící zpráva je postavena na vzorku 39 největších evropských finančních institucí z 16 zemí. Převáženě se jedná o banky, které byly zahrnuty do posledního stresového testování prováděného Evropským orgánem pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA). Zároveň také většina z těchto institucí bude od roku 2014 spadat pod jednotný bankovní dohled. 

Hodnotící zpráva se zaměřuje na následující oblasti:
  • struktura a obsah finančních výkazů
  • riziko likvidity a financování zahrnující dopad aktiv, která jsou předmětem zajištění
  • technicky zajištění a využívání derivátů
  • kreditní riziko se zaměřením na řízení kreditního rizika
  • kritéria posuzování snížení hodnoty majetkových cenných papírů klasifikovaných jako realizovatelné cenné papíry  
ESMA očekává, že příslušné národní dohledové orgány přijmou vhodná opatření, která podpoří závěry hodnotící zprávy. ESMA také navrhuje Mezinárodní radě pro účetní standardy (International Accounting Standards BoardIASB) přepracování obecných pokynů IFRS v příslušných oblastech s cílem zlepšit kvalitu a transparentnost finančních výkazů.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.