11. listopadu 2013

Konzultace evropských orgánů dohledu k zamezení mechanického přebírání úvěrových ratingů

Společný výbor evropských orgánů dohledu (EBA, ESMA a EIOPA) zveřejnil dne 7. listopadu 2013 konzultační dokument týkající se snah o odstranění mechanického přebírání úvěrových ratingů a návrhu definice výhradního a mechanického spoléhání se na tyto ratingy

Formulace "výhradní a mechanické spoléhání se na ratingy" se objevuje v novelizovaném článku 5b (1) Nařízení o ratingových agenturách. Nicméně význam této formulace není v dokumentu specifikován.

Aby bylo možné aplikovat společný přístup k této otázce, Společný výbor evropských orgánů dohledu stanovil definici  "výhradního a mechanického spoléhání se na ratingy" a nyní zahájil konzultaci s účastníky trhu o tom, zda je tato definice jasná a může být tedy využita v praxi. 

Evropské orgány dohledu mají v úmyslu odkazovat na tuto definici ve všech svých budoucích obecných pokynech, doporučeních a technických standardech, pokud to bude relevantní. Tato veřejná konzultace podporuje iniciativu Rady pro finanční stabilitu (Financial Stability Board, FSB), která se dlouhodobě zasazuje o snížení spoléhání se na ratingy.

Konzultační dokument obsahuje:
  • navrhovanou definici "výhradního a mechanického spoléhání se na ratingy", včetně příkladů;
  • ustanovení tří obecných pokynů Evropských orgánů dohledu, které nejsou definovány jako mechanické;
  • ustanovení, která mají být považována za mechanická a proto by měla být změněna. 
Své komentáře a připomínky můžete zasílat do 5. prosince 2013 prostřednictvím tohoto webového formuláře.

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument Evropských orgánů dohledu související se snahami o omezení mechanického spoléhání se na ratingy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.