16. října 2013

Basel III: Program hodnocení regulatorní konzistence (Regulatory Consistency Assessment Programme)

Pro usnadnění implementačního procesu  regulatorního rámce Basel III Basilejský výbor pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS) přijal v roce 2012 komplexní Regulatory Consistency Assessment Program (RCAP).

RCAP se skládá ze dvou navzájem se doplňujících částí, které sledují včasné přijetí požadavků Basel III a posuzují konzistenci a úplnost přijatých norem, včetně významu odchylek v regulačním rámci. V současné době se RCAP klade důraz na rizikově vážený kapitál, což souvisí s požadavky Basel II ohledně rizika likvidity, pákového efektu a systémově významných bank, které vstoupí v účinnost od roku 2015.

Na základě zkušeností s RCAP k dnešnímu dni Basilejský výbor aktualizoval postupy a způsob posuzování pokroku v implementací Basel III jednotlivými jurisdikcemi. Metodika RCAP popisuje kompletní hodnotící program a také zavádí RCAP dotazník, který bude pravidelně aktualizován. Hodnotící metodika a dotazník RCAP pomůžou všem regulátorům a orgánům dohledu zhodnotit jejich vlastní pokrok v implementaci požadavků Basel III a identifikovat oblasti ke zlepšení. 

Na tomto odkazu naleznete aktualizované postupy a způsob posuzování pokroku v implementaci Basel III jednotlivými jurisdikcemi - Basel III RCAP BCBS.
Na tomto odkazu naleznete RCAP dotazník.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.