31. října 2013

ISDA a FOA volají po rozšíření výjimky z limitů na pozice dle MiFID 2

Mezinárodní asociace pro swapy a deriváty (International Swaps and Derivatives Association, ISDA) a Asociace pro futures a opce (Futures and Options Association, FOA) zveřejnily stanovisko k rozšíření okruhu případů, na které se vztahuje výjimka z požadavků na limity pozic podle ustanovení čl. 59 navrhované směrnice MiFID 2 (znění dle návrhu Evropské rady).

ISDA a FOA navrhují, aby původní rozšíření limitu na pozice, které navrhla Rada, bylo ještě více zobecněno a konkrétní upřesnění v praxi ponecháno na úřadu ESMA.

Účelem je zejména předejít přílišnému omezování v případě zajišťovacích transakcí podniků sjednávaných finančními institucemi back-to-back.
  • Původní návrh Parlamentu: "[Position limits] shall not apply to positions which in an  objectively  measurable  way reduce risks directly related to commercial activities."
  • Protinávrh Rady: "Position  limits  shall  not  apply  to  positions objectively  measurable as  reducing  risks directly related to the commercial activity or treasury financing activity of a non‐financial entity or of a person who acts on behalf of that non‐financial entity."
  • Aktuální návrh ISDA a FOA: "Position limits shall not apply to positions objectively measurable as reducing risks directly related to an underlying commercial activity or treasury financing activities.ESMA shall draft regulatory technical standards to define positions that in an objectively measurable way reduce risks related to commercial activities." 
Na tomto odkazu naleznete vyjádření ISDA a FOA k MiFID - článku 59 - Limity pozice a omezení řízení pozic.

Pro úplnost uvádíme znění návrhu regulace MiFID 2 a Nařízení MiFIR:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.