3. října 2013

Změna pravidel registrace ke směnárenské činnosti a oznamování provozoven

Dne 1. listopadu 2013 nabude účinnosti nový zákon č. 277/2013 Sb., o směnárenské činnosti (dále jen „zákon“). V souvislosti s tím mimo jiné dochází ke změně pravidel registrace ke směnárenské činnosti a oznamování provozoven, což bylo doposud upraveno devizovým zákonem.

Provozovat směnárenskou činnost podle zákona jsou oprávněny subjekty vymezené v § 3 zákona:
  • banka, zahraniční banka a zahraniční finanční instituce
  • spořitelní a úvěrní družstva
  • směnárníci (§ 4 zákona)
  • Česká národní banka. 
Podle ustanovení § 10 zákona každý provozovatel směnárenské činnosti, tedy oproti dosavadní úpravě v devizovém zákoně i banka a spořitelní a úvěrová družstva poskytující směnárenské služby, je povinen oznámit České národní bance (ČNB) provozovny, v nichž je směnárenská činnost provozována. Přechodné ustanovení pak požaduje oznámit ČNB údaje o stávajících provozovnách do 1. prosince 2013.

Podle § 10 odst. 4 zákona je provozovatel směnárenské činnosti povinen oznámit ČNB, kde bude jeho provozovna umístěna, alespoň 3 pracovní dny před dnem, ve kterém v ní začne provozovat směnárenskou činnost. Provozovatel je rovněž povinen oznámit ČNB bez zbytečného odkladu změnu údajů týkajících se provozovny. Náležitosti oznámení, jeho formu a způsob podání stanoví podle § 10 odst. 5 nové Vyhlášky č. 315/2013 Sb., o směnárenské činnosti.

Zákon v přechodném ustanovení § 27 bodu 2 stanovil provozovatelům, kteří začali provozovat směnárenskou činnost v provozovně přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, splnit ohledně této provozovny oznamovací povinnost podle § 10 odst. 4 zákona do 1 měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona (tj. do výše uvedeného 1. prosince 2013), ledaže se jedná o provozovnu, která byla evidována ČNB podle § 3h devizového zákona.

Na tomto odkazu naleznete zprávu ČNB k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.