25. října 2013

Vyjádření ČNB ke kvalifikovanému dotazu na zavedení výstupního poplatku fondu kolektivního investování

Česká národní banka (ČNB) uveřejnila dne 23. října 2013 odpověď na dotaz za jakých podmínek lze zavést výstupní poplatek fondu kolektivního investování.

Odpověď ČNB lze shrnout tak, že zavedení výstupního poplatku fondu kolektivního investování vyžaduje, aby obhospodařovatel nabídl investorům odkoupení jejich investic.

Zavedení výstupního poplatku lze považovat také za jeho zvýšení nad dosavadní nulovou výši ve smyslu § 211 odst. 1 ZISIF. Nově zaváděný výstupní poplatek se tak podle § 211 – a v souladu s dosavadním přístupem – po určitou dobu v praxi neuplatní. Podle § 211 lze uplatnit srážku ve výši účelně vynaložených nákladů spojených s odkupem. Pokud však dosud s výstupem z fondu nebyly spojeny žádné náklady, neodpovídá smyslu kompenzační srážky ve výši účelně vynaložených nákladů, aby byla účtována investorům, kteří se rozhodnou fond upustit v důsledku zavedení výstupního poplatku. ČNB je tedy toho názoru, že při výstupu investora v přechodném období odůvodněném zavedením poplatku za výstup nelze náklady uplatňovat. Ostatně i obecně z povahy věci platí, že uplatněné náklady by neměly být vyšší než dosavadní výstupní poplatek.

ZISIF v § 211 odst. 2 určuje, že lhůta pro uplatnění práva na odkoupení bez (výstupní) srážky musí činit alespoň 30 dní ode dne uveřejnění informace o rozhodnutí o zvýšení poplatků, ale neuvádí, do kdy je třeba informaci uveřejnit. Informace by však měla být uveřejněna bez zbytečného odkladu po rozhodnutí o zvýšení, každopádně v předstihu před jeho účinností, aby nemohly vznikat nejasnosti ohledně nároku investorů na odkup bez srážky. Uveřejnění této informace je povinností administrátora.

Na tomto odkazu naleznete kompletní text vyjádření ČNB ke kvalifikovanému dotazu týkajícího se zavedení výstupního poplatku fondu kolektivního investování.

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.