3. července 2014

ČNB uveřejnila přehled oblastí Nařízení CRR pro individuální diskreci a postup pro její udělení

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila přehled oblastí dle Nařízení o kapitálových požadavcích (Nařízení č. 575/2013, Nařízení CRR), ve kterých ČNB náleží pravomoc stanovit individuální diskrece, a postup při uplatnění individuální diskrece.

ČNB má právní postavení tzv. příslušného orgánu podle Nařízení CRR. Podle Nařízení CRR náleží příslušnému orgánu pravomoc, aby ve vymezených oblastech v rámci své působnosti stanovil individuální práva nebo povinnosti jmenovitě určených úvěrových institucí a investičních podniků odlišně od obecných pravidel stanovených nařízením („individuální diskrece“). 

Obecné postupy při uplatňování individuálních diskrecí Českou národní bankou:
  • Individuální diskrece je Českou národní bankou uplatňována primárně na základě požadavku banky, spořitelního a úvěrního družstva nebo obchodníka s cennými papíry (dále jen „dohlížená instituce“). 
  • Požadavek na uplatnění individuální diskrece lze vůči České národní bance učinit jakýmkoli způsobem, kterým lze podle správního řádu učinit podání (§ 37 odst. 4). S ohledem na různý charakter jednotlivých individuálních diskrecí však Česká národní banka doporučuje způsob podání požadavku na uplatnění individuální diskrece, ale i jeho formu a obsah předem konzultovat s inspektorem České národní banky určeným pro dotčenou instituci. 
  • Pokud jde o obecné náležitosti požadavku na uplatnění individuální diskrece, platí přiměřeně pravidla stanovená v § 37 správního řádu. Zejména tedy platí, že Česká národní banka posoudí podání podle skutečného obsahu a bez ohledu na to, jak je označeno, z podání musí být patrno, kdo je činí, které věci se týká a co se navrhuje. Podání by kromě toho mělo obsahovat též zdůvodnění, proč je o uplatnění individuální diskrece žádáno. 
  • V případě, že Česká národní banka požadavku na uplatnění individuální diskrece nevyhoví, rozhodne o tom rozhodnutím vydaným podle části druhé správního řádu. V opačném případě Česká národní banka o uplatnění individuální diskrece uvědomí dohlíženou instituci, která požadavek vznesla, sdělením vydaným podle části čtvrté správního řádu. 
Na tomto odkazu naleznete Přehled oblastí, v nichž lze uplatnit individuální diskreci

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.