14. července 2014

ESMA uveřejnil konzultační materiály k povinnosti clearingu podle nařízení EMIR pro úrokové a kreditní deriváty

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) zahájila dne 11. července 2014 první kolo veřejných konzultací k povinnosti clearingu podle nařízení EMIR pro úrokové swapy (Interest Rate Swaps, IRSkreditní swapy (Credit Default Swaps, CDSv EU.

EMIR zavádí mimo jiné povinnost vypořádávat určité třídy OTC derivátů prostřednictvím ústředních protistran (CCPs), které jsou registrované jako evropské CCP nebo jako CCP ze třetí země uznané podle regulatorního rámce EMIR. 

Aby bylo zajištěno, že povinnost vypořádávání snižuje systémové riziko, definuje EMIR postup pro identifikaci tříd OTC derivátů, které by měly být předmětem povinného zúčtování. S tímto souvisí posouzení specifických kritérií, která mají příslušné kategorie OTC derivátů splnit. 

ESMA na základě provedených analýz zjistil, že některé třídy IRS a CDS by měly podléhat zúčtovací povinnosti. 

V případě IRS clearingu navrhuje ESMA prostřednictvím RTS následující čtyři třídy, členěné podle měny a podkladových indexů, za něž se vztahuje povinnost zúčtování ústřední protistranou:
  • basické swapy;
  • Fix-to-float úrokové swapy;
  • Forward rate agreements; a
  • Overnight index swapy
V případě CDS clearingu navrhuje ESMA prostřednictvím RTS European untranched Index CDS (pro dva indexy) podléhající zúčtování ústřední protistranou.

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 18. září 2014 prostřednictvím tohoto formuláře pro kreditní derivátytohoto formuláře pro úrokové deriváty

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument k povinnost centrálního zúčtování pro kreditní deriváty
Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument k povinnost centrálního zúčtování pro úrokové deriváty
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu ESMA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.