14. července 2014

Konzultace EBA k plánům řešení krizí a odstraňování překážek způsobilosti k řešení krizí

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) zahájil dne 9. července 2014 dvě veřejné konzultace k návrhu regulatorních technických standardů (RTS) k plánům řešení krizí a k návrhu Obecných pokynů o opatřeních ke snížení nebo odstranění překážek způsobilosti k řešení krize (resolvability)

Řešení bankovních krizí může být složitým procesem, a je tedy třeba, aby byly strategie a plány řešení připravené v předstihu. Navrhované RTS specifikují obsah plánů navržených pro samostatné instituce i skupiny a také kritéria, na nichž by mělo být postaveno hodnocení způsobilosti k řešení krize. Společné evropské normy v této oblasti jsou nezbytné k usnadnění účinné spolupráce a společného rozhodování mezi orgány příslušnými k řešení krize (resolution authorities)

Navrhované Obecné pokyny doplňují výše uvedené technické standardy stanovením okolností, na základě kterých orgány příslušné k řešení krize mohou uložit opatření k překonání identifikovaných překážek způsobilosti k řešení krize. 

Technické standardy byly vytvořeny na základě požadavků článků 10, 12 a 15 směrnice 2014/59/EU (BRRD). Obecné pokyny byly vytvořeny na základě článku 17 BRRD.

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 9. října 2014 prostřednictvím webového formuláře pro RTS a webového formuláře pro Obecné pokyny

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument k návrhu RTS
Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument k návrhu Obecných pokynům
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.