14. července 2014

Obecné pokyny EBA týkající se převodu významného úvěrového rizika

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 7. července 2014 finální sadu Obecných pokynů určených pro instituce, které jsou původci a pro dohledové autority v oblasti  posouzení převodu významného rizika (significant risk transfer, SRT)

EBA uznává, že sekuritizace v dobře definovaném obezřetnostním rámci je pro banky užitečným nástrojem a je klíčovým nástrojem financování pro reálnou ekonomiku. Kromě toho, je také užitečným nástrojem pro převod úvěrového rizika, sdílení rizik rizik ve finančním systému a podporu současného snižování zadluženosti bank, aniž by byl vyvolán nadměrný pokles v reálné ekonomice. 

Cílem Obecných pokynů je zajistit konzistentní přístup k posouzení převodu významného rizika v EU a dosažení rovných podmínek v této oblasti. Pokyny obsahují 
  • požadavky na instituce, které jsou původci při provádění sekuritizačních transakcí pro SRT;
  • požadavky na dohledové autority ohledně posouzení transakcí, které se týkají SRT;
  • požadavky na dohledové autority při posuzování, zda přiměřené úvěrové riziko bylo převedeno nezávislým třetím stranám;
  • standardní šablonu upravující, jak by dohledové orgány měly poskytovat informace orgánu EBA pro schválení transakci, které se týkají SRT.
Obecné pokyny byly vytvořeny na základě požadavků článků 243 a 244 nařízení o kapitálových požadavcích (CRR).

Na tomto odkazu naleznete Obecné pokyny týkající se převodu významného úvěrového rizika
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.