8. července 2014

Konzultace EBA k návrhu technických standardů ke spolupráci domácích a hostitelských dohledů v bankovním sektoru EU

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) zahájil dne 3. července 2014 veřejnou konzultaci o standardech pro kolegia dohledových orgánů a standardech pro společné rozhodování o schvalování interních modelů. Technické standardy pro kolegia se týkají dohledové činnosti prováděné kolégii průběžně i v mimořádných situacích, zatímco ITS pro společné rozhodování týkající se schvalování interních modelů a upřesňuje procesy, kterými by příslušné dohledové orgány měly dosahovat společných rozhodnutí. Cílem těchto standardů je usnadnit spolupráci mezi autoritami v EU a na globální úrovni a posílit dohledovou činnost u přeshraničních bankovních skupin. 

Návrh RTS a ITS k fungování kolégií dohledových orgánů se týká obecných podmínek fungování kolégií a také toho, jak by měla být činnost kolégií plánována ve standardních a mimořádných situacích.

Konkrétně jsou rozebírány podmínky pro ustanovení a fungování kolégií, spolupráci mezi dohledovými autoritami v souvislosti s přeshraničními bankovními skupinami a výměnu informací nezbytných pro koordinované kroky a postupy. 

Tyto technické standardy by měly usnadnit spolupráci mezi příslušnými dohledovými autoritami při výkonu činnosti účinným a jednotným způsobem.
RTS a ITS byly vytvořeny na základě požadavku článku 51 a 166 směrnice o kapitálových požadavcích (CRD IV) a z článku 20 nařízení o kapitálových požadavcích (CRR).

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument k návrhu technických standardů upravujících činnost kolégií dohledových orgánů
Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument k návrhu technických standardů ke společnému rozhodování o obezřetnostních požadavcích v souladu s nařízením CRR
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.