8. července 2014

EBA zahájil veřejnou konzultaci k návrhu Obecných pokynů ke společným postupům a metodice pro přezkum procesu dohledu a hodnocení

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) zahájil dne 7. července 2014 veřejnou konzultaci k návrhu Obecných pokynů ke společným postupům a metodice pro přezkum procesu dohledu a hodnocení (supervisory review and evaluation process, SREP). Viz článek 97 směrnice o kapitálových požadavcích (CRD IV).  

Tyto obecné pokyny budou uplatněny při dohledu všech institucí v EU a představují výrazný krok vpřed při budování jednotné kultury v oblasti dohledu v rámci jednotného trhu. Obecné pokyny poskytují společný rámec pro práci dohledových orgánů při jejich hodnocení rizik obchodních modelů, solventnosti a likvidity bank. Obecné pokyny se stanou klíčovou součástí EU Single Rulebook s cílem posílení fungování vnitřního trhu a efektivní a konzistentní úrovně regulace a dohledu v bankovním sektoru. 

Obecné pokyny byly vytvořeny na základě požadavků článku 107(3) CRD IV. Obecné pokyny jsou tvořeny čtyřmi hlavními částmi:
  • analýzou obchodních modelů;
  • hodnocením vnitřního řízení;
  • hodnocením kapitálové přiměřenosti; a
  • hodnocením likvidity
Jednotlivá hodnocení budou shrnuta do společného scoringu, což povede k důslednosti při stanovování požadavků dohledu držet v případě potřeby dodatečné kapitálové a likvidní zdroje. 

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 7. října 2014 prostřednictvím webového formuláře.

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.