16. ledna 2014

BCBS vydává soubor obecných pokynů k řízení rizik spojených s praním špinavých peněz a financováním terorismu

Basilejský výbor pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS) zveřejnil dne 15. ledna 2014 soubor obecných pokynů, které popisují, jak by banky měly zahrnovat rizika spojená s praním špinavých peněz a financováním terorismu v rámci jejich celkového rámce řízení rizik (Sound management of risks related to money laundering and financing of terrorism).

Obezřetné řízení těchto riziko společně s účinným dohledem je rozhodující pro ochranu bezpečnosti bank a integrity finančního systému. Neschopnost zvládat potenciální hrozby vystavuje banky závažnému reputačnímu, operačnímu a compliance riziku. 

Obsah těchto obecných pokynů je v souladu s mezinárodními standardy pro boj proti praní špinavých peněz a financování terorismu (International Standards on Combating Money Laundering and the Financing of Terrorism and Proliferationvydanými organizací Financial Action Task Force (FATF) v roce 2012 a doplňují její cíle a záměry. 

Obecné pokyny obsahují křížové odkazy na standardy FATF, což pomůže bankám přizpůsobit se národním regulatorním požadavkům založeným na těchto standardech.

Na tomto odkazu naleznete dokument BCBS Sound management of risks related to money laundering and financing of terrorism.
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu BCBS k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.