31. ledna 2014

EBA vydala doporučení pro používání Legal Entity Identifier (LEI) pro účely dohledu

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 29. ledna 2014 doporučení k používání jedinečných identifikačních kódů všemi úvěrovými a finančními institucemi v EU za účelem výkonu dohleduDoporučení představuje významný krok směrem k harmonizaci identifikace právnických osob v souladu s návrhy Rady pro finanční stabilitu (Financial Stability Board, FSB).

V souvislosti s tímto tématem jsme již dříve informovali v samostatných článcích
V roce 2013 dokončila EBA implementační technické standardy (ITS) k dohledovému reportingu, které zajistí jednotné reportovací požadavky v členských zemích EU v mnoha oblastech, jako vlastní kapitál, finanční informace, nadměrné expozice, ukazatele likvidity a pákové ukazatele. Od července 2014 mají všechny příslušné dohledové orgány povinnost předkládat údaje uvedené v těchto ITS shromážděné ze vzorku institucí z daných jurisdikcí. 

V tomto procesu EBA doporučuje, aby všechny příslušné dohledové orgány používaly jednotný nadnárodní identifikátor pro všechny úvěrové a finanční instituce.

Toto doporučení podporuje přijetí identifikačního systému Global Legal Entity (Global Legal Entity Identification system, GLEIS) navrženého FSB a schváleného skupinou G20, která se zaměřuje na poskytování jednoznačné identifikace stran finančních transakcí po celém světě. 

Vzhledem k tomu, že GLEIS není ještě plně funkční, se EBA domnívá, že používání pre Legal Entity Identifier (pre-LEI) příslušnými dohledovými orgány je nejlepším krátkodobým řešením, které posílí sbližování praxí dohledových orgánů a přispěje k zajištění vyšší kvality, spolehlivosti a srovnatelnosti údajů. 

Příslušné dohledové orgány musí do 29. března 2014 EBA oznámit, zda jednají nebo zamýšlejí jednat v souladu s tímto doporučením. 

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu.
Na tomto odkazu naleznete doporučení k používání jedinečných identifikačních kódů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.