7. ledna 2014

EBA vydal finální návrh technických standardů k tržnímu riziku a riziku CVA

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 20. prosince 2013
  • finální návrh regulatorních technických standardů (RTS) na vymezení trhu; a
  • finální návrh regulatorních technických standardů (RTS) pro rizika úpravy úvěrového ocenění (Credit Valuation Adjustment risk, CVA risk).
RTS jsou dále doplněny ještě o stanovisko EBA k riziku CVA, které dále rozpracovává přístup přijatý EBA při určování zástupného indikátoru rozpětí (proxy spreed) viz čl. 383(7) CRR.

Finální návrh RTS na vymezení trhu se vztahuje k definici pojmu "trh" v souvislosti s výpočtem celkové čisté pozice v majetkových podílech (equity instruments) v rámci standardizovaných pravidel tržního rizika. Celková čistá pozice v majetkových podílech se používá k výpočtu kapitálových požadavků k majetkovým podílům, které jsou součástí tržního rizika. Definice trhu je založena na kritériu měny, ale pouze pro země eurozóny. U ostatních zemí je pojem "trh" definován pomocí kritéria státní příslušnosti. Kritérium měny použité pro země eurozóny uznává, že zavedení jednotné měny přináší některé významné prvky segmentace trhu, jako je např. odstranění měnového rizika, přítomnost společné měny, v níž jednotlivé společnosti zveřejňují své hospodářské výsledky nebo existence integrovaného trhu se společnými pravidly. 

Finální návrh RTS o riziku CVA pro stanovení zástupného indikátoru rozpětí a specifikace omezeného počtu menších portfolií upravuje požadavky na kvalitu dat a minimální fragmentaci atributů ratingu, odvětví, regionu, které by instituce měly vzít v úvahu při určování zástupného indikátoru rozpětí pro stanovení kapitálových požadavků k CVA. 

Stanovisko EBA k riziku CVA pro stanovení zástupného indikátoru rozpětí vyjadřuje hlavní důvody, proč EBA přijala pružný přístup ve finálním návrhu RTS pro určování zástupného indikátoru rozpětí. EBA zpochybňuje zejména vhodnost jednotné metodiky určování zástupného indikátoru rozpětí využitelné současně pro rizika trhu i CVA oproti alternativnímu přístupu, který by vyžadoval metodiku určování zástupného indikátoru rozpětí využitelnou pouze pro účely CVA. EBA nicméně uznává, že tato otázka je součástí širší problematiky týkající se celého rámce CVA, a že případné řešení by mělo být dále hodnoceno z hlediska jeho souladu s regulatorním rámcem Basel. 

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu.
Na tomto odkazu naleznete stanovisko EBA k riziku CVA.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.