7. ledna 2014

Odpověď ČNB na kvalifikovaný dotaz k limitům používání derivátů a výpočtu celkové expozice z derivátů fondem kolektivního investování

Česká národní banka (ČNB) uveřejnila dne 30. prosince 2013 odpověď na kvalifikovaný dotaz týkající se limitů pro používání derivátů a k výpočtu celkové expozice z derivátů fondem kolektivního investování.

Konkrétně se jednalo o dotazy:
  1. Jakým způsobem je limitováno použití derivátů podle ustanovení § 34 a § 78 nařízení vlády č. 243/2013 Sb. sjednávaných fondem kolektivního investování? 
  2. Jakým způsobem se postupuje při výpočtu celkové expozice z derivátů z hlediska zahrnutí zajišťovacích derivátů?
Ad 1)
V případě vypořádání derivátu dodáním peněžních prostředků podle ustanovení § 34 odst. 1 písm. b) nebo § 78 odst. 1 písm. b) nařízení vlády je potřebná výše držených peněžních prostředků nebo vysoce likvidního aktiva závislá na způsobu vypořádání. Pokud se vypořádání derivátu provádí dodáním sjednané výše prostředků (brutto), pak je nutné držet je ve sjednané výši. Pokud se vypořádání provádí úhradou rozdílu peněžních toků (netto), je fond povinen držet peněžní prostředky nebo vysoce likvidní aktivum ve výši absolutní hodnoty záporné reálné hodnoty derivátu. 
Ustanovení § 34 odst. 2 nebo § 78 odst. 2 nařízení vlády se týká situací, při kterých je sjednáván derivát k uzavření pozice vyplývající z jiného derivátu. K vypořádání obou těchto derivátových transakcí musí dojít ve stejný den u derivátů s rozdílnými protistranami, anebo v termínu do jednoho týdne u derivátů sjednaných se stejnou protistranou. Fond je v takovém případě povinen držet peněžní prostředky nebo vysoce likvidní aktiva jen ve výši rozdílu vypořádacích cen těchto derivátů. 

Ad 2)
Právní úprava výpočtu celkové expozice fondu standardní závazkovou metodou podle ustanovení § 37 nařízení vlády vychází z článku 42 směrnice č. 2010/43/EU. Směrnice stanovuje, že při výpočtu celkové expozice standardní závazkovou metodou se započítají všechny pozice z derivátů (včetně derivátů ke snížení rizika), současně však umožňuje při výpočtu zohlednit hedging a netting v případě, kdy tyto transakce nepodceňují zřejmá a podstatná rizika a jednoznačně vedou ke snížení expozice.  
Nařízení vlády proto nevylučuje deriváty, které jsou používány ke snížení rizik vyplývajících z investičních aktiv v majetku fondu (zajišťovací deriváty), z výpočtu celkové expozice, nicméně v ustanovení § 37 umožňuje kompenzovat krátké pozice podkladového aktiva derivátu s vyjmenovanými investičními nástroji, do kterých fond investoval. V případě zajišťovacích derivátů lze provést jejich kompenzaci a do výpočtu celkové expozice pak nevstupují (za předpokladu, že hodnota závazku z derivátu není vyšší než hodnota zajišťovaného aktiva). Pro konkrétní způsob výpočtu celkové expozice se použije postup v souladu s doporučením Evropského výboru regulátorů trhu s cennými papíry Guidelines on Risk Measurement and the Calculation of Global Exposure and Counterparty Risk for UCITS CESR/10-788 ze dne 28. července 2010.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.