30. ledna 2014

Návrhy Evropské komise doplňující strukturální reformy bankovnictví v EU - oddělení obchodů na vlastní účet

Evropská komise (European Commission, EC) schválila dne 29. ledna 2014 návrh nařízení, které má za cíl zabránit největším bankám v rizikových činnostech obchodování na vlastní účet. Nová pravidla by také měla dát dohledovým orgánů pravomoc požadovat, aby banky oddělily určité potenciálně rizikové obchodní aktivity od komerčního bankovnictví (zejména přijímání vkladů), pokud by výkon těchto činností ohrožoval finanční stabilitu.

Návrh strukturální reformy bank v EU se vztahuje pouze na největší a nejkomplexnější banky v EU s významnými obchodními aktivitami. Mezní některá opatření patří:
  • zákaz obchodování na vlastní účet s finančními nástroji a komoditami, tedy obchodování na vlastní účet výhradně za účelem dosažení zisku pro banky; tato činnost je spojena s mnoha riziky, ale nepřináší žádné hmatatelné výhody pro klienty banky nebo širší ekonomiku
  • pravomoc a v některých případech povinnost dohledových orgánů požadovat převedení jiných vysoce rizikových obchodních činností (např. operací spojených s tvorbou trhu, komplexními deriváty a sekuritizací) na samostatné právní subjekty uvnitř skupiny („vytváření dceřiných společností“); smyslem je zabránit riziku, že by banky obcházely zákaz některých obchodních činností tajným obchodováním na vlastní účet, jež by mohlo nabýt příliš velkého významu nebo nadměrného pákového efektu a potenciálně by mohlo ohrozit jak celou banku, tak širší finanční systém. Banky budou mít možnost činnosti neoddělit, pokud budou moci ke spokojenosti dohledového orgánu prokázat, že vytvářená rizika jsou zmírňována jinými způsoby.
  • stanovení pravidel týkajících se propojení odděleného subjektu a zbytku bankovní skupiny z hlediska ekonomického, právního, správního a provozního.
Ve snaze zabránit bankám v pokusech obejít tato pravidla tím, že přesouvají část svých aktivit do méně regulovaného sektoru stínového bankovnictví přijala Evropská komise (European Commission, EC) návrh nařízení, jehož cílem je zvýšit transparentnost některých transakcí mimo regulovaný bankovní sektor

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Evropské komise k tomuto tématu.
Na tomto odkazu naleznete návrh nařízení na strukturální opatření zvyšující odolnost úvěrových institucí v EU.
Na tomto odkazu naleznete návrh nařízení upravujícího reporting a transparentnost transakcí s cennými papíry.
Na tomto odkazu naleznete studii dopadů navrhovaných nařízení na finanční trh.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.