14. ledna 2014

Regulatorní rámec BCBS pro stanovování pákového poměru a požadavky na zveřejňování informací

Basilejský výbor pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS), resp. Skupina guvernérů a šéfů dohledu (Group of Governors and Heads of Supervision, GHOS) schválila a  vydala dne 12. ledna 2014 plné znění rámce pro stanovování pákového poměru a požadavky na zveřejňování informací. 

Jednoduchý rámec pro stanovování pákového poměru kritizuje a doplňuje rámec rizikově založeného kapitálu (risk-based capital framework), který tak bude schopen zajistit adekvátní zachycení rozvahových i podrozvahových položek-zdrojů pákového efektu banky. 

Toto jednoduché nerizikově založené opatření má omezit hromadění nadměrného pákového efektu v bankovním sektoru, čímž se zabrání destabilizaci procesu snižování zadluženosti (pákového poměru).

Konzultační verze rámce pro stanovování pákového poměru a požadavky na zveřejňování informací byla zveřejněna v červnu 2013. Po pečlivém zvážení obdržených připomínek a důkladné analýze bankovních údajů pro posouzení potenciálního dopadu, BCBS přijal balíček změn, které se týkají měření expozic pákového efektu. Technické úpravy původního návrhu z června 2013 byly provedeny zejména v následujících oblastech:
  • Financování obchodů s cennými papíry (Securities financing transactions, SFTs). SFTs zahrnují transakce, jako jsou repo operace a reverzní repo operace. Finální standard nyní umožňuje za určitých podmínek omezený netting se stejnou protistranou, díky čemuž dojde ke snížení expozice a pákového poměru.
  • Podrozvahové položky. Místo používání jednotného 100% úvěrového konverzního faktoru (CCF), který převádí podrozvahové položky na jejich rozvahový ekvivalent, bude pákový poměr používat stejný CCF, který je používán v rámci standardizovaného přístupu k řízení kreditního rizika v souladu se stanovenými požadavky.
  • Cash variation margin (CAM). CAM spojená s derivátovými expozicemi může být za určitých podmínek použita ke snížení pákového poměru.
  • Ústřední vypořádávání. Aby se zamezilo dvojímu započítávání expozic, mohou být při zúčtovávání derivátových transakcí prostřednictvím ústředních protistran (CCP) ze zúčtovávání vyloučeny protistrany, za které není CCP schopna garantovat splnění závazků. 
  • Written credit derivatives
Pákový poměr Basel III je definován jako kapitálový ukazatel vydělený ukazatelem expozice. Kapitálový ukazatel je vyjádřen jako Tier 1 kapitál a minimální požadovaný kapitálový poměr činí 3 %, což znamená, že banky musejí držet kapitálový ekvivalent ve výši 3 % celkové hodnoty aktiv. Basilejský výbor bude i nadále monitorovat pákový poměr bank na pololetní bázi s cílem posoudit, zda je nastavení minimální výše pákového poměru přiměřené.

Na tomto odkazu naleznete plné znění rámce pro stanovování pákového poměru a požadavky na zveřejňování informací.
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu BCBS k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.