10. ledna 2014

Návrh metodiky FSB a IOSCO pro identifikaci nebankovních a nepojišťovacích globálně systémově významných finančních institucí

Rada pro finanční stabilitu (Financial Stability Board, FSB) a Mezinárodní organizace sdružující komise pro cenné papíry (International Organization of Securities Commissions, IOSCO) vydala dne 8. ledna 2014 konzultační dokument Hodnotící metodiky pro identifikaci nebankovních a nepojišťovacích globálně systémově významných finančních institucí (Assessment Methodologies for Identifying Non-bank Non-insurer Global Systemically Important Financial Institutions (NBNI G-SIFIs).

Hodnotící metodiky pro identifikaci NBNI G-SIFIs doplňují metodiky, které v současné době již pokrývají sektory bank a pojišťoven. Dokument navrhuje konkrétní postupy identifikace NBNI G-SIFIs, ale nejmenuje žádné konkrétní subjekty, které by byly systémově významné, ani nenavrhuje politická řešení, která by byla na NBNI G-SIFIs použita. 

Metodika je založena na následujících principech:
  • Hlavním cílem při vývoji metodik bylo určit NBNI finanční subjekty, jejichž případné selhání  v důsledku jejich velikosti, složitosti a systémové provázanosti by způsobilo výrazné narušení globálního finančního systému a ekonomické aktivity.
  • Obecný rámec pro metodiky by měl být v souladu s metodikami pro identifikaci globálně systémově významných bank (G-SIBs) a pojišťoven (G-SIIs). To znamená, že by měl být založen na přístupu k měření na základě ukazatelů, kdy je vybráno více ukazatelů tak, aby odrážely různé aspekty toho, co vytváří negativní externality a způsobuje selhání finančních institucí, které mají významný dopad do stability finančního systému.
Příspěvky a komentáře mohou být zasílány do 7. května 2014 na adresu fsb@bis.org

Na tomto odkazu naleznete  dokument Assessment Methodologies for Identifying Non-bank Non-insurer Global Systemically Important Financial Institutions
Na tomto odkazu naleznete text tiskové zprávy FSB k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.