7. ledna 2014

EBA vydal finální návrh RTS o způsobu určení zeměpisné polohy příslušných úvěrových pozic

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 20. prosince 2013 finální návrh regulatorních technických standardů (RTS) o způsobu určení zeměpisné polohy příslušných úvěrových pozic

Tyto RTS zajišťují konzistenci uplatňování proticyklického polštáře (countercyclical buffer, CCB) pro ochranu proti nadměrnému růstu úvěrů. Proticyklický polštář byl zaveden směrnicí o kapitálových požadavcích - CRD IV s cílem poskytnou dohledovým orgánům možnost ochrany bankovního systému proti potenciálním ztrátám v případě, že je růst úvěrů spojen se zvýšením systémového rizika. 

Aby bylo možné stanovit přesnou procentuální výši CCB pro konkrétní instituci, musí banky s příslušnými expozicemi v různých státech posoudit podíl svých expozic v každém z těchto států a určit tak zeměpisnou polohu jednotlivých úvěrových expozic. RTS dále s odkazem na čl. 140 (7) CRD specifikují, jak má být zeměpisná poloha expozic stanovena.

Hlavním principem pro určení geografické polohy relevantních expozic je "princip sídla dlužníka". Další podrobnosti o této zásadě ve vztahu k úvěrovému riziku obchodního portfolia a sekuritizovaných pozic jsou uvedeny v těchto RTS.

Co se týče expozic spadajících do obchodního portfolia, RTS berou v úvahu banky, které využívají interní modely pro výpočet expozic obchodního portfolia podle zeměpisné polohy. Instituce budou muset určit umístění těchto expozic upravením svých interních modelů na sub-portfolia rozdělená podle zeměpisné polohy.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu.
Na tomto odkazu naleznete finální návrh RTS o způsobu určení zeměpisné polohy příslušných úvěrových pozic.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.