7. dubna 2014

Evropský parlament přijal změny k návrhu pravidel pro stropy poplatků za platební služby bank a ochraně online plateb

Evropský parlament (European Parliament, EP) přijal dne 3. dubna 2014 změny k návrhu pravidel pro stropy poplatků účtované za platební služby bank a větší ochranu online plateb

Stropy poplatků


Poplatky, které banky účtují klientům za své služby zpracovávání transakcí v systémech společností Visa a MasterCard by měly být omezeny na 

  • maximálně 0,3 % z hodnoty transakce v případě transakce provedené kreditní kartou, a na 
  • 7 euro-centů nebo 0,2 % z hodnoty transakce (aplikuje se nižší z nich) v případě transakcí provedených debetní kartou. 
Tyto limity se vztahují jak na přeshraniční, tak vnitrostátní transakce v rámci EU a vstoupí v účinnost jeden rok poté, co pravidla vstoupí v platnost. Nižší poplatky by se dle záměru EP měly promítnout do snížení cen za používání bankovních karet. 


Bezpečnost online plateb

Bezpečnostní pravidla pro online platby by měly být aktualizována v návaznosti na technologický pokrok, rozvoj trhů a neustále rostoucí objem online plateb. Uživatelé by dále měli dostávat informace například o poplatcích, termínech vypořádání transakcí, kontaktních údajích a kde jsou uvedeny platné směnné kurzy. 


Neautorizované platby by měly být vráceny do 24 hodin od jejich zaznamenání a klient by mohl být povinen nést ztráty vyplývající z nelegálního použití ztracené nebo odcizené platební karty nebo jiného platebního zařízení až do maximálně do výše 50 EUR.


Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EP k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.