18. dubna 2014

Evropský parlament schválil směrnici MiFID II a Nařízení MiFIR

Evropský parlament (European Parliament, EP) schválil na svém plenárním zasedání dne 16. dubna 2014 změnu evropské legislativy upravující fungování trhů s finančními (investičními) instrumenty. Konkrétně se jedná o Směrnici o trzích finančních nástrojů (Markets in Financial Instruments Directive, MiFID II) a Nařízené o trzích finančních nástrojů (MiFIR), společně též označované jako regulace MiFID II.

Klíčové prvky nové regulace MiFID II:
  • Zavádí rámec pro strukturu trhu, který usiluje o to, aby, tam kde je to vhodné, probíhalo obchodování přes regulované platformy.
  • Zvyšuje transparentnost trhu a poprvé zavádí zásadu transparentnosti pro jiné než akciové nástroje, jako jsou dluhopisy a deriváty.
  • Zavádí posílení pravomocí v oblasti dohledu a harmonizované režimy operací s komoditními deriváty. 
  • Nový rámec zlepší podmínky pro hospodářskou soutěž v provádění obchodů s finančními instrumenty a jejich následném vypořádání.
  • Zavede určitá omezení algoritmického obchodování.
  • Silnější ochrany investorů je dosaženo zavedením lepších organizačních požadavků, jako je ochrana majetku klienta nebo proces správy produktu.
  • Dohoda posiluje stávající režim, aby byly zajištěno ukládání efektivních a harmonizovaných administrativních sankcí.
  • Harmonizovaný režim pro poskytování přístupu na trhy EU firmám ze třetích zemí bude založen na základě posouzení rovnocennosti jurisdikcí třetích zemí ze strany Komise.
Po tomto schválení směrnice Evropským parlamentem bude následovat formální schválení Radou EU (Council). Zveřejnění nových pravidel v úředním věstníku EU je očekáváno v druhém čtvrtletí 2014. Směrnice potom vstoupí v účinnost o 30 měsíců později.

Regulace MiFID II je dále doprovázena Nařízením o zneužívání trhu (Regulation on insider dealing and market manipulation, MAR) a Směrnicí o trestněprávních sankcích za zneužití trhu (Directive on criminal sanctions for insider dealing and market manipulation, MAD). Návrhy těchto legislativních předpisů byly formálně schváleny Radou dne 14. dubna 2014. V souvislosti s tímto tématem jsem dříve informovali v článku Rada EU schválila nové nařízení a směrnici týkající se zneužití trhu (MAR & MAD)

Na těchto odkazech naleznete znění regulace MiFID II schválené EP:
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EP k tomuto tématu
Na tomto odkazu naleznete Frequently Asked Questions k MiFID II

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.