16. dubna 2014

Rada EU schválila nové nařízení a směrnici týkající se zneužití trhu (MAR & MAD)

Rada EU (Council) schválila dne 14. dubna 2014 posílení evropských pravidel zaměřených na boj proti insider dealing a manipulaci s trhem investičních nástrojů. Insider trading (obchodování zasvěcených osob) a manipulace s trhem jsou zpravidla společně označovány jako tzv. "zneužití trhu". 

Nová pravidla zahrnují
  • Nařízení o zneužití trhu
  • Směrnici o trestních sankcích za zneužití trhu (směrnice o zneužití trhu) 
  • zrušení dosavadní směrnice 2003/6/EC a
  • zrušení směrnic 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES

Nové Nařízení o zneužití trhu (Market Abuse Regulation, MAR) rozšiřuje oblast působnosti pravidel na finanční nástroje obchodované na nově vznikajících obchodních místech, jako jsou vícestranné obchodní platformy a na finanční nástroje obchodované na OTC trzích. 

Nová Směrnice o trestních sankcích za zneužití trhu (Market Abuse Directive, MAD) zavazuje členské státy, aby do svých vnitrostátních právních předpisech pro trestní sankce, zahrnuly skutkové podstaty  insider dealing, manipulace s trhem a protiprávní vyzrazení důvěrných informací. Bude také vyžadováno, aby i napomáhání a návod k těmto činnostem bylo trestné. 

Proto, aby uvalované sankce byly účinné a odrazující, stanovuje směrnice minimální limit pro trest odnětí svobody. Trestné činy související s obchodováním zasvěcených osob a navádění jiné osoby k insider dealing nebo manipulaci s trhem bude potrestáno odnětím svobody nejméně na dobu čtyř let. Trestné činy týkající se nezákonného zveřejňování důvěrných informací bude potrestáno odnětím svobody nejméně na dobu dvou let. V České republice nicméně trestnost těchto činů již zavedena je.

Na tomto odkazu naleznete návrh Nařízení o zneužití trhu
Na tomto odkazu naleznete návrh Směrnice o trestních sankcích zneužití trhu
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Rady k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.