16. dubna 2014

Evropský parlament schválil Směrnici o platebních účtech

Evropský parlament (European Parliament, EP) schválil na svém plenárním zasedání dne 15. dubna 2014 Směrnici o platebních účtechV souvislosti s tímto tématem jsme informovali již dříve v článku Shoda EP a Rady na návrhu nových pravidlech upravujících platební účty a právu na otevření běžného účtu.

Směrnice je zásadním krokem směrem k jednotnému trhu finančních služeb pro retailové klienty. Směrnice také podstatně posiluje transparentnost poplatků za využívání platebních účtů a zjednodušuje změnu banky, u které má klient zřízený účet. 

Směrnice se zabývá třemi hlavními oblastmi:
  • Přístup k platebním účtům: všichni spotřebitelé v EU by měli mít možnost zřídit si bankovní účet s možností provádět základní platební operace bez ohledu na to, zda je klient obyvatelem státu, ve kterém daná úvěrová instituce sídlí, a bez ohledu na jeho finanční situaci.
  • Srovnatelnost poplatků za platební účty: snazší porovnání poplatků účtovaných za poskytování platebního účtu spotřebiteli. 
  • Změna poskytovatele platebního účtu: stanovení jednoduchého a rychlého postupu pro spotřebitele, kteří se rozhodnou změnit poskytovatele platebního účtu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.