11. dubna 2014

Návrh Komise na posílení zásad corporate governance společností obchodovaných na evropských burzách

Evropská komise (European Commission) přijala dne 9. dubna 2014 balíček opatření k posílení zásad corporate governance společností obchodovaných na evropských burzách. Tato opatření mají přispět k vetší konkurenceschopnosti a dlouhodobé udržitelnosti těchto společností.

Balíček obsahuje:
  • návrh revize současné směrnice 2007/36/EC o výkonu některých práv akcionářů ve společnostech s kótovanými akciemi (Shareholder Rights Directive), která má akcionáře nově více motivovat k výraznějšímu zapojení se do řízení chodu společností, do kterých investují, a soustředění se na dlouhodobou perspektivu firmy;
  • doporučení Komise k posílení reportingu o řízení a správě podniků (corporate governance) kotovaných společností; a
  • návrh směrnice o obchodních společnostech s jediným společníkem (Single-Member Companies Directive), která pomůže podnikatelům snížit náklady a rozvíjet aktivity v zahraničí.

Revize směrnice 2007/36/EC
Navrhovaná revize Směrnice má řešit nedostatky řízení a správy podniků týkající se společností s kótovanými akciemi a jejich představenstva, akcionářů a zprostředkovatelů. Příliš často totiž, jak krize ukázala, podporují akcionáři manažery v nadměrném krátkodobém riskování, ale už dále nesledují, do čeho společnost investuje. Návrh by tak měl usnadnit akcionářům využívání jejich stávajících práv ve společnosti a v případě potřeby posílení těchto práv.

Doporučení Komise k posílení reportingu o corporate governenace
Doporučení se zaměřuje na posílení reportingu o corporate governance společností kótovaných na burze. Většina zásad corporate governence má charakter "soft law" a je proto nezbytné zajistit, aby společnosti v případech, kdy se rozhodnou odchýlit od nastavených postupů a procesů, byly schopny svůj postup náležitě vysvětlit. Tento postup nabízí firmám významnou míru flexibility, neboť uznává, že za určitých okolností může nesoulad s některými nastavenými procesy prospět zájmům společnosti více, než 100% dodržování stanovených pravidel. 

Obchodní společnosti s jediným společníkem
Klíčové prvky návrhu:
  • Členské státy budou mít povinnost stanovit ve svých vnitrostátních právních předpisech podmínky pro obchodní společnosti s jedním společníkem, které budou stejné v celé EU. Mělo by se jednat o typ společnosti s jednotným označením - Societas Unius personae (SUP).
  • Členské státy by měly být povinny umožnit přímou online registraci SUPs, aniž by bylo nutné pro zakladatele cestovat pro tento účel do státu, ve kterém má být společnost registrována. 
  • Návrh stanovuje šablony stanov společnosti, které by byly jednotné v celé EU a budou obsahovat nezbytné prvky pro činnost společnosti s jediným společníkem.
  • Zajištění přiměřené ochrany věřitelů, prostřednictvím kontroly účetní závěrky a výkazů solventnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.