3. dubna 2014

Shoda Evropského parlamentu a Rady EU o finálním návrhu Nařízení o sdělení klíčových informací pro finanční produkty

Evropský parlament (European Parliament, EP) a Rada EU (Council) dosáhly dne 1. dubna 2014 shody nad novými pravidly pro obsah sdělení klíčových informací ("Key Information Document", KID), které musí být předkládány retailovým klientům, před uskutečněním investice, a to ve formě finálního návrhu Nařízení o sdělení klíčových informací pro investiční produkty (Nařízení KID). 

Navrhovaná pravidla požadují, aby instituce poskytující finanční služby poskytovaly základní informace o svých produktech, očekávaném riziku a výnosu investice a celkových náklade spojených s danou investicí. Nařízení KID bude pokrývat širokou škálu investičních produktů nabízených retailovým klientům prostřednictvím bank, finančních poradců nebo internetu. KID umožní klientům efektivně rozpoznávat rizika investic porovnávat podmínky jednotlivých produktů. Produkty spadající pod režim KID zahrnují především: depozitní produkty, většinu cenných papírů, vybrané penzijní a pojistné produkty (blíže viz čl. 2 návrhu Nařízení KID). Nařízení KID souvisí s též regulací PRIPS.

Tato pravidla musí být ještě přijata Evropským parlamentem a členskými státy v Radě EU. Podle předpokladů bude EP hlasovat o těchto pravidel na svém dubnovém plenárním zasedání a následně dojde ke schválení Radou EU.

Nová finální verze Nařízení KID zatím není veřejně dostupná. Na tomto odkazu naleznete původní návrh nařízení o sdělení klíčových informací pro investiční produkty z roku 2012
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Evropské komise k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.