1. dubna 2014

Finální návrh RTS stanovujících požadavky vztahující se na obezřetnostní úpravy pozic oceňovaných reálnou hodnotou

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 31. března 2014 finální návrh regulatorních technických standardů (RTS) stanovujících požadavky vztahující se na obezřetnostní úpravy pozic oceňovaných reálnou hodnotou

Cílem těchto RTS je stanovit obezřetnostní ocenění, které bude schopno zajistit odpovídající stupeň jistoty s přihlédnutím k dynamické povaze pozic v obchodním portfoliu. Tyto standardy se stanou součástí jednotného souboru pravidel EU (Single Rulebook) v oblasti bankovnictví, jehož cílem je posílení regulatorní harmonizace v EU.

EBA předložil k návrhům technických standardů metodiku pro výpočet a další úpravy oceňování (additional valuation adjustments, AVAs) pro účely stanovení obezřetnostní hodnoty pozic oceňovaných reálnou hodnotou. Stanoveny byly dva přístupy:
  • zjednodušený přístup (Simplified approach), který může být použit institucí k výpočtu AVAs za předpokladu, že absolutní hodnota jejích rozvahových a podrozvahových položek aktiv a pasiv ceněných reálnou hodnotou je nižší než 15 mld. EUR a současně musí platit, že instituce není součástí skupiny, která přesahuje tuto stanovenou hranici. 
  • hlavní přístup (Core approach), který je určený primárně pro instituce, které přesáhnout limit stanovený pro využití zjednodušeného přístupu, a který má za cíl poskytnout ucelený rámec pro stanovení AVAs s cílovou úrovní hladiny spolehlivosti 90 % s využitím buď přístupu založeného na datech nebo přístupu založeném na expertních odhadech.
Technické standardy byly vytvořeny v návaznosti na požadavky článku 105 Nařízení (EU) 575/2013 (CRR).

Přístup ke kalkulaci AVAs přímo souvisí s oceňovacím přístupem odpovídajícím požadavkům účetnictví. Z tohoto důvodu, pokud dojde v budoucnu ke změně účetních standardů pro výpočet reálné hodnoty, zváží EBA příslušnou změnu těchto RTS.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.