16. září 2013

Bankovní unie může vzniknout i bez nutnosti změny Lisabonské smlouvy

Ve dnech 13. a 14. září 2013 proběhlo ve Vilniusu (Litva) neformální setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí EU (neformální ECOFIN). Účastníci jednali především o vzniku bankovní unie, která je jedním z nejambicióznějších projektů od zavedení jednotné evropské měny. 

V této souvislosti Německo pracuje na plánu, který by umožnil dokončení projektu bankovní unie v eurozóně bez nutnosti změn stávající smlouvy o EU. Podle agentury Reuters to uvedli nejmenovaní činitelé EU. 

Doposud přitom Berlín trval na tom, že pokud mají členské státy EU přesunout rozhodování o záchraně nebo likvidaci krachujících bank na evropskou úroveň, musí změnit Lisabonskou smlouvu. 

Toto kompromisní řešení, na kterém Berlín pracuje, a které projednává s dalšími zeměmi EU, by znamenalo průlom, protože původní požadavek Německa by představoval zdlouhavý a politicky riskantní proces.

Eurozóna nutně potřebuje bankovní unii pro obnovení poskytování úvěrů v ekonomice, opětovné získání důvěry a podporu růstu ekonomik. Nová bankovní unie by také měla efektivně bránit vzniku dalších krizí.


Podle nejmenovaného zdroje zapojeného do vyjednávání vláda v Berlíně připravuje  společně s činiteli eurozóny řešení na dobu po německých volbách. Německo údajně připravuje více možných scénářů. Důležitá jednání by potom mohla proběhnout v listopadu nebo prosinci s tím, že konečnou podobu plánu příjme až nová vláda, která vzejde z voleb plánovaných na 22. září.

Šéf ministrů financí eurozóny, Jeroen Dijsselbloem, v sobotu prohlásil, že plánovaný vznik úřadu pro likvidaci nebo restrukturalizaci bank v eurozóně bude pokračovat intenzivněji až po německých volbách. Kompromisu by přitom mohlo být dosaženo do konce roku. 

Na tomto linku naleznete text článku Berlin mulls way to bank union without Treaty change

Zdroj: Reuters


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.