23. září 2013

Změna působnosti finančního arbitra v oblasti kolektivního investování

Kancelář finančního arbitra oznamuje, že nabytím účinnosti zákona č. 241/2013 Sb., o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o investičních společnostech a investičních fondech ("ZISIF") a s přijetím přímo použitelného předpisu EU upravujícího vypořádání některých derivátů, kterým byl mimo jiné novelizován též zákon č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, ve znění pozdějších předpisů, došlo ode dne 19. srpna 2013 ke změně působnosti finančního arbitra v oblasti kolektivního investování.

Nově je finanční arbitr příslušný řešit spory mezi osobou obhospodařující nebo provádějící administraci fondu kolektivního investování nebo nabízející investice do fondu kolektivního investování a spotřebitelem při obhospodařování nebo provádění administrace fondu kolektivního investování nebo nabízení investic do fondu kolektivního investování.

Prakticky to znamená, že zatímco dříve byla působnost finančního arbitra v oblasti kolektivního investování omezena pouze na spory mezi spotřebitelem a investiční společností nebo investičním fondem, nyní může být u finančního arbitra podán i návrh na zahájení řízení směřující proti obchodníkovi s cennými papíry či investičnímu zprostředkovateli, pokud nabízejí investice do fondu kolektivního investování.


Na tomto odkazu naleznete celý článek Změna působnosti finančního arbitra v oblasti kolektivního investování

Zdroj: Kancelář finančního arbitra


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.