4. září 2013

ESMA navrhla Komisi seznam států s regulací rovnocennou EMIR

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (European Securities and Market Authority, ESMA) vydal dne 3. září 2013 doporučení Evropské komisi o srovnatelnosti regulačních režimů pro vypořádávání OTC derivátových kontraktů, ústřední protistrany (central counterparties - CCP) a registry obchodních údajů (trade repositories - TR) států mimo EU. Účelem je stanovení oficiálního seznamu zemí, kde je možno dovozovat rovnocennost regulace ve smyslu požadavků ustanovení European Markets Infrastructure Regulation (EMIR). 

ESMA navrhuje uznat rovnocennost regulačních režimu pro následující státy:
  • Austrálie
  • Hong Kong (srovnatelnost je ovšem podmíněná pro CCP)
  • Japonsko (srovnatelnost je ovšem podmíněná pro CCP, centrální vypořádání, požadavky na nefinanční protistrany a techniky snižování rizika pro nevypořádané transakce)
  • Singapur (srovnatelnost je ovšem podmíněná pro CCP)
  • Švýcarsko
  • USA (srovnatelnost je ovšem podmíněná pro CCP, TR, centrální vypořádání, požadavky na nefinanční protistrany a techniky snižování rizika pro nevypořádané transakce)
Regulatorní pravidla těchto třetích zemí pro zúčtování přes ústřední protistranu, reporting, CCPs, TRs a nefinanční protistrany byly porovnány s požadavky EMIR vztahujícími se k těmto oblastem. Na základě výsledků srovnání lze považovat regulatorní režimy těchto třetích zemí, ve kterých jsou právní předpisy a úroveň dohledu podobná jako u EMIR, za rovnocenné. Doporučení ESMA vychází z věcného posouzení pravidel každého státu a bere také v úvahu možné důsledky pro stabilitu a ochranu subjektů v rámci EU, které může rozhodnutí o srovnatelnosti regulatorních režimů přinést. 

Lze předpokládat, že Evropská komise využije tato doporučení ESMA k přípravě rozhodnutí. V případě, že takové rozhodnutí bude přijato, nemusí být některá ustanovení EMIR určená speciálně pro vztahy ke třetím zemím aplikována a ESMA bude moci
  • uznat v rámci EU ústřední protistranu, která působí mimo EU, nebo
  • uznat v rámci EU registr obchodních údajů, který působí mimo EU
Do 1. října 2013 by měla EMSA dát své doporučení ohledně dosud finálně nevyhodnocených regulatorních oblastí EMIR případně zemí pro Austrálii, Kanadu, Hong Kong, Indii, Singapur, Jižní Koreu a Švýcarsko. 

Ústřední protistrany ze třetích zemí, které chtějí pokračovat v poskytování svých služeb přímo v EU, musí podat své žádost o uznání ESMA nejpozději do 15. září 2013.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.