6. září 2013

Návrh Komise ke zpřísnění požadavků na fondy peněžního trhu

Evropská komise (European Commission, EC) přijala dne 4. září 2013 sdělení o stínovém bankovnictví a v této souvislosti navrhla nová pravidla regulace fondů peněžního trhu (money market funds - MMFs)Její současný návrh se zaměřený na tyto fondy počítá s tím, že fondy peněžního trhu budou muset tvořit dostatečné finanční rezervy, které budou k dispozici pro rychlé vyplácení investorů. Fondy tak budou schopny lépe odolávat tlakům způsobeným odkupy a stresovým situacím na trhu tím, že se zvýší jejich likvidita a stabilita.

Fondy peněžního trhu představují významný zdroj krátkodobého financování na trhu. Konkrétní návrh Komise počítá s tím, že fondy budou 
  • povinny ve svém portfoliu držet 10 % aktiv splatných do jednoho dne
  • povinny ve svém portfoliu držet nejméně 20 % aktiv splatných do týdne
  • mít omezení maximální expozice na jednoho emitenta v portfoliu na 5 % jeho hodnoty
To by mělo pomoci fondům při rychlém vyplácení investorů a k posílení diverzifikace portfolia fondů. Pro standardní fondy peněžního trhu je pak limit na jednoho emitenta stanoven na 10 %.

Stínové bankovnictví zahrnuje velkou oblast nebankovních institucí působících na finančním trhu, které poskytují širokou paletu finančních služeb, ale které nepodléhají stejně přísným regulatorním požadavkům jako banky. Evropská komise dlouhodobě usiluje dostat tento sektor pod vyšší kontrolu a prosazuje vyšší transparentnost a zpřísnění pravidel pro stínové bankovnictví. Větší pozornost má být v budoucnu věnována také uspořádání dohledu nad tímto sektorem.

V konečné fázi by měl být nastolen stav, kdy sjednocení regulatorních pravidel pro jednotlivé instituce působících na finančním trhu odstraní příležitosti k provádění regulatorní arbitráže a dojde tím k posílení integrity trhu a zvýšení důvěry střadatelů a spotřebitelů.   

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.