26. září 2013

Vyjádření ČNB k dotazu na režim SICAV do 1. ledna 2014

Česká národní banka (ČNB) uveřejnila dne 26. září 2013 odpověď na dotaz týkající se režimu investičních fondů typu SICAV v období do účinnosti nového občanského zákoníku. 

Odpověď ČNB lze shrnout tak, že ČNB nebude podmiňovat příslušná správní řízení o povolení či zápisu do seznamu uplynutím účinnosti nového občanského zákoníku resp. zákona o obchodních korporacích. Nicméně faktická možnost zahájení činnosti obhospodařování účinností těchto zákonů ovlivněna je. 

Dle vyjádření ČNB akciová společnost s proměnným kapitálem (tzv. SICAV) může být zapsána do obchodního rejstříku s účinností nejdříve k 1. ledna 2014.

Samosprávná akciová společnost s proměnným základním kapitálem může podle § 480 odst. 1 zákona o investičních společnostech a investičních fondech (ZISIF) podat žádost o povolení k činnosti samosprávného investičního fondu před svým vznikem, prostřednictvím svých zakladatelů. ČNB přijme a vyřídí žádosti o zápis do seznamu resp. udělení povolení k činnosti samosprávného investičního fondu i v roce 2013V tomto případě zapíše ČNB tento fond do seznamu investičních fondů podle § 504 ZISIF na základě pravomocného rozhodnutí o udělení povolení k činnosti, bez potřeby další žádosti. Samosprávný SICAV nicméně může zahájit obhospodařování až po svém zápisu do obchodního rejstříku, a to dnem nabytí právní moci rozhodnutí ČNB nebo pozdějším dnem uvedeným v rozhodnutí. To zahrnuje i případné akvizice před zápisem do obchodního rejstříku.

V případě nesamosprávných investičních fondů ZISIF v § 514 připouští zápis  do seznamu i před vznikem akciové společnosti s proměnným základním kapitálem. Nesamosprávný SICAV může zahájit obhospodařování od okamžiku, kdy je jeho obhospodařovatel – investiční společnost – zapsán do obchodního rejstříku jako statutární orgán (§ 13 odst. 1 písm. c) ZISIF). V období do zápisu do obchodního rejstříku ČNB ve svých seznamech poznámkou vyznačí, že SICAV dosud není oprávněn k obhospodařování svého majetku. 

Na tomto odkazu naleznete kompletní text vyjádření ČNB k dotazu týkajícího se režimu investičních fondů typu SICAV v přechodném období do účinnosti nového občanského zákoníku.

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.