11. září 2013

Evropský parlament schválil Nařízení o zneužívání trhu

Dne 10. září 2013 došlo v Evropském parlamentu (European Parlament, EP) k úspěšnému hlasování o Nařízení o zneužívání trhu (Market Abuse Regulation). Toto nařízení nastavuje pevnější pravidla pro lepší identifikaci a trestání praktik zneužívání trhu. Nařízení posiluje současný rámec ochrany investorů před nekalými praktikami, který vymezuje Směrnice o zneužívání trhu (Market Abuse Directive). 

Nový rámec pravidel na ochranu před zneužíváním trhu 
  • zajistí, že regulace udrží krok s vývojem na trhu
  • posílí boj proti zneužívání trhu napříč komoditními a derivátovými trhy
  • výslovně zakáže manipulaci s benchmarky, jako je LIBOR
  • posílí kontrolní a sankční pravomoci regulatorních orgánů
Pravidla EU budou přizpůsobena nové realitě na trhu, zejména rozšířením jejich působnosti na všechny finanční instrumenty, které jsou obchodované na organizovaných trzích i OTC a přizpůsobí pravidel s ohledem na vývoj moderních technologií. 

Manipulace s benchmarky, jako je LIBOR bude výslovně zakázána. 

Zneužívání trhu vyskytující se napříč komoditními a souvisejícími derivátovými trhy bude zakázáno a spolupráce mezi regulátory finančních a komoditních trhů bude posílena. 

Dohledové orgány budou mít také přístup k informacím potřebným pro odhalení a sankcionování praktik zneužívajících trh. Vzhledem k tomu, že v současné době nemají dohledové orgány k dispozici adekvátní možnosti sankcí, které by měly odrazující účinek, dojde ke zpřísnění sankcí a budou lépe sladěny. 

V samostatném návrhu budou potom uvedeny případné trestně právní postihy. Jednání mezi EP a Komisí by mohlo být dokončeno do konce tohoto roku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.