18. září 2013

ECB připravuje kontrolu kvality aktiv předních bank eurozóny

Nadcházející hodnocení aktiv v účetních rozvahách bank v eurozóně Evropskou centrální bankou (ECB) by mělo zahrnovat důkladné posouzení důvěryhodnosti státních dluhopisů držených v jejich portfóliích, prohlásil podle agentury Reuters v úterý 17. září nejmenovaný vysoce postavený úředních ECB. 

Podle současných plánů EU na vytvoření jednotného mechanismu dohledu (Single Supervisory Mechanism - SSM) bude ECB od 22. října 2014 přímo dohlížet na 130 největších bank eurozóny a ráda by se předem ujistila, zda jsou banky dostatečně kapitalizované.  

Minulé kontroly bank byly totiž kritizovány kvůli nedostatečně důkladnému posouzení kvality držených aktiv, především pak státních dluhopisů. Některé z těchto dluhopisů ztratily během dluhové krize v eurozóně významně na své hodnotě. 

V příštím měsíci začne ECB připravovat obrysy nadcházející kontroly kvality aktiv v bankovních rozvahách (asset quality review, AQR).

Cílem těchto opatření je obnovit důvěru trhů ve státní dluhopisy a bankovní aktiva obecně.  

ECB věří, že tato opatření přimějí investory k opětovnému návratu do tohoto sektoru a sníží tak jeho závislost na obrovském množství likvidity dodané ECB. Příznivé výsledky hodnocení ECB by také mohly přispět k obnovení důvěry mezi bankami navzájem.  

Na tomto odkazu naleznete článek agentury Reuters: ECB starts outlining test for top euro zone banks

Zdroj: Reuters

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.