3. září 2013

BCBS a IOSCO finalizovaly rámec maržových požadavků pro OTC deriváty

Basilejský výbor pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS) Mezinárodní organizace sdružující komise pro cenné papíry (International Organization of Securities Commissions, IOSCO) vydaly dne 2. října 2013 finální verzi rámce pro maržové požadavky v souvislosti s derivátovými kontrakty nevypořádávanými centrálně (OTC deriváty)

Podle těchto norem by si všechny finanční společnosti a systémově významné nefinanční subjekty, které se zapojují do obchodů s deriváty nevypořádávanými centrálně, musely poskytovat počáteční (initial) a udržovací (variation) marži ve výši odpovídající riziku protistrany vyplývajícímu z těchto transakcí. Tento rámec byl navržen tak, aby snižoval systémové riziko související s trhy OTC derivátů a poskytoval firmám vhodné pobídky k účtování přes ústřední protistranu.

Dokument BCBS a IOSCO dále předpokládá zavedení přechodného období tak, aby měli všichni účastníci trhu dostatek času k přizpůsobení se jeho požadavkům. Požadavky týkající se používání marží u derivátů nevypořádávaných centrálně budou zaváděny postupně v průběhu čtyřletého období, které pro největší, nejaktivnější a nejvíce systémově významné účastníky derivátového trhu začne v prosinci 2015. 

Na tomto linku naleznete finální verzi rámce BCBS a IOSCO pro maržové požadavky v souvislosti s derivátovými kontrakty nevypořádávanými centrálně (OTC deriváty).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.