9. září 2013

Účinnost požadavků EMIR na dohodu o rekonciliaci, řešení sporů a na analýzy komprese

Nařízení č. 149/2013 (Doplňující nařízení k EMIR)kterým se doplňuje Nařízení EMIR (European Market Infrastructure Regulation, EMIR), vyžaduje, aby protistrany OTC derivátů, které nejsou vypořádávány centrálně, používaly řadu technik ke snižování relevantních rizik. Jedná se o
  • požadavek, aby protistrany sjednaly dohodu k rekonciliaci jejich OTC derivátových kontraktů
  • požadavek na protistrany, aby se dohodly na postupech k identifikaci, zaznamenávání a sledování sporů
  • požadavky týkající se možnosti provedení komprese portfolií v zájmu snížení jejich úvěrového rizika protistrany
Tyto požadavky konkrétně plynou z článku 13 (Rekonciliace portfolia), článku 14 (Komprese portfolií) a a článku 15 (Řešení sporů) Doplňujícího nařízení k EMIR. Tato pravidla jsou přímo účinná, přičemž články 13, 14 a 15 se použijí po uplynutí 6 měsíců po vstupu Doplňujícího nařízení k EMIR v platnost, tj. ode dne 15. září 2013.

Bližší popis předmětných pravidel:

Pravidla pro rekonciliaci portfolia vyžadují po protistranách písemně dohodnout postup pro rekonciliaci portfolií. Rekonciliace se musí vztahovat na klíčové obchodní podmínky ("key trade terms") a obchodní oceňování ("trade valuation"). Této dohody musí být dosaženo před vstupem do derivátového kontraktu. Frekvence rekonciliace závisí na počtu kontraktů mezi dvěma protistranami a je pevně stanovena.

Pravidla pro kompresi portfolia vyžadují po smluvních stranách, které mají s určitou protistranou 500 nebo více nevypořádaných OTC derivátových smluv, jejichž clearing neprovádí ústřední protistrana, aby zavedly postupy, které jim umožní pravidelně a nejméně dvakrát ročně analyzovat možnost provedení komprese portfolií v zájmu snížení jejich úvěrového rizika protistrany a tuto kompresi portfolií uskutečnit.

Pravidla pro řešení sporů vyžadují, aby se protistrany dohody podrobných postupech a procesech ve vztahu k
  • identifikaci, zaznamenávání a sledování sporů týkajících se uznání nebo ocenění smlouvy a výměny zajištění mezi protistranami. Tyto postupy musí zaznamenat alespoň dobu, po kterou zůstává spor nevyřešený, protistranu a spornou částku;
  • včasnému řešení sporů, se specifickým procesem pro ty spory, jež nejsou vyřešeny do pěti pracovních dnů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.