13. září 2013

Hlasování europarlamentu o jednotném mechanismu dohledu

Dne 12. září 2013 přijala Evropská komise (European Commission, EC) návrhy dvou Nařízení k vytvoření jednotného mechanismu dohledu (Single Supervisory Mechanism - SSM) pro banky v čele s Evropskou centrální bankou (ECB). Jednalo se o

  • Návrh nařízení Rady svěřující ECB zvláštní úkoly týkající se politik, které se vztahují k obezřetnostnímu dohledu nad úvěrovými institucemi. Nařízení předpokládá vytvoření nového systému bankovního dohledu, v jehož rámci vznikne jednotný mechanismus dohledu nad bankami v eurozóně (a v dalších členských státech EU, které se k jednotnému mechanismu dohledu hodlají připojit). Jedná se o důležitý krok na cestě k obnovení důvěry v evropský bankovní systém.
  • Doplňující návrh nařízení Evropského parlamentu (European Parliament, EP) a Rady, kterým se mění Nařízení o  Evropském orgánu pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA). Jeho cílem je posílit požadavky na odpovědnost a transparentnost systému. EBA by tímto pověřen vytvořením postupů a pravidel, kterými by se měly řídit národní dohledové orgány. 

Tento legislativní balíček vychází z rozhodnutí summitu eurozóny v červnu 2012, který vyzval Komisi, aby předložila návrhy na zřízení jednotného mechanismu dohledu jako podmínku pro připadnou potřebu přímé rekapitalizace bank ze strany Evropského stabilizačního mechanismu (European Stability Mechanism - ESM).

Jednotný mechanismus dohledu umožní ECB od roku 2014 kontrolovat velké banky eurozóny. Vznik mechanismu je potom prvním krokem k vytvoření bankovní unie.

Tato opatření jsou součástí reakce EU na současnou ekonomickou krizi a měla by představovat pojistku pro udržení stability banky eurozóny. 

Následovat by měly kroky umožňující vznik mechanismu, který by pomáhal přímo bankám ve finančních potížích. O možnostech jeho podoby a vzniku by měli jednat ministři financí EU v následujících dnech ve Vilniusu. 

Nařízení vstoupí v platnost poté, co jej schválí Rada EU a bude vyhlášeno v Úředním věstníku EU. Následně bude ECB moci formálně zahájit všechny nejdůležitější přípravné činnosti tak, aby byla o 12 měsíců později schopna plně převzít své úkoly v oblasti dohledu.

Souběžně s přijetím tohoto Nařízení podepsali prezident ECB Mario Draghi a předseda EP Martin Schulz  prohlášení, ve kterém se oba orgány zavazují formálně uzavřít interinstitucionální dohodu o praktických stránkách své spolupráce v otázkách souvisejících se SSM.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.