20. prosince 2013

ČNB upozorňuje na nové výkaznictví a Vyhlášku o předkládání výkazů obchodníky s cennými papíry

Česká národní banka dnes upozornila na skutečnost, že dne 23.12.2013 bude ve Sbírce zákonů uveřejněna nová vyhláška č. 427/2013 Sb., o předkládání výkazů obchodníky s cennými papíry České národní bance, která nahrazuje stávající vyhlášku č. 276/2010 Sb. Nová vyhláška byla připravena v návaznosti na to, že značná část výkaznictví obchodníků s cennými papíry od 1.1.2014 vychází z přímo použitelných předpisů EU, tj. z nařízení EU č. 575/2013 (CRR) a na ně navazujících implementačních technických standardů připravených Evropským orgánem pro dohled v bankovnictví (EBA). Vlastní vyhláška proto upravuje pouze zbývající požadavky založené na národní legislativě zejména v oblasti kapitálových trhů a současně odkazuje na evropské předpisy v případě jednotných evropských reportovacích rámců COREP, FINREP, velké expozice (LE) a pákový poměr (LR), jejichž příprava byla prostřednictvím EBA veřejně diskutována v průběhu posledních dvou let.

Na základě výše uvedené vyhlášky budou všechny výkazy (národní i ty vycházející z evropské legislativy) předkládány prostřednictvím stávajícího informačního systému MtS-ISL-SUD-SDNS.

Metodika platná od 1.1.2014 je přístupná na webových stránkách ČNB (https://apl.cnb.cz/ewi/) ve funkčních oblastech:
  • EU_B­anky_DZ_OCP (výkazy podle jednotných reportovacích rámců),
  • OCP (Organizační struktura a osoby s kvalifikovanou účastí a dočasně, do 30.6.2014,  finanční výkazy),
  • Kapitálové trhy (hlášení obchodů, deník obchodníka a majetek zákazníka).
Podrobnosti k jednotným evropským reportovacím rámcům, včetně exportu excelovských tabulek, popisu jednotlivých objektů, jednovýkazových a mezivýkazových kontrol v souborech .pdf, jsou popsány na webových stránkách ČNB (http://www.cnb.cz/cs/dohled_financni_trh/vykon_dohledu/informacni_povinnosti/vykaznictvi_obchodnik_cp/index.html).

Ve výkazech, které zůstávají ve funkční oblasti OCP a Kapitálové trhy (metodika 2014) bylo, stejně jako v celém systému výkaznictví ČNB, provedeno nahrazení klasifikace ekonomických sektorů podle ESA95 novou klasifikací ekonomických sektorů podle ESA2010, přičemž došlo k úpravě položek číselníku BA0036.

V této souvislosti bylo provedeno nahrazení parametru P0036 - Objekt vykazování podle sektorů ESA95 za nový parametr  P0236 - Ekonomické sektory podle ESA2010  a parametru P1036 - Ekonomický sektor klienta za nový parametr P1236 - Ekonomický sektor klienta. Tyto úpravy se týkají souborů ROCOS10, ROCOS11, KOCOS70, JISIFE51-53 a MOKAS44.

Klasifikace ekonomických sektorů podle ESA2010 se ve funkční oblasti Kapitálové trhy promítla také do použité domény D_S_ESACNB_19 – Rezidenti a nerezidenti celkem, kde byly upraveny některé položky podle ESA2010. Pro porovnání jsou přiloženy soubory s položkami domény D_S_ESACNB_19, jednak podle ekonomických sektorů podle ESA2010 (použitých v metodice 2014) a jednak podle ekonomických sektorů podle ESA95 (použitých v metodice 2013).

Kromě výše uvedeného ČNB dále upozorňuje na změnu, která vyplývá z novely vyhlášky č. 231/2009 Sb., o náležitostech a způsobu vedení deníku obchodníka s cennými papíry a náležitostech a způsobu vedení evidence investičního zprostředkovatele ze dne 8.7.2013, účinné od 1.9.2013. Změna se týká především zaznamenávání změn v deníku obchodníka podle § 4 odst. 4 této vyhlášky.

Vzhledem k tomu, že zejména v oblasti výkazů, které vycházejí z evropských předpisů dochází průběžně k dílčím změnám resp. zpřesňujícím výkladům metodiky a kontrolních vazeb, doporučuje ČNB sledovat  webové stránky ČNB, kde bude na tyto změny a jejich důsledky pro výkaznictví upozorňovat.

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.