19. prosince 2013

Rada EU se shodla na konečné podobně jednotného mechanismu řešení bankovních problémů (SRM)

Ministři financí členských států EU se na mimořádném zasedání rady ECOFIN ve středu 18. prosince 2013 shodli na konečné podobě jednotného mechanismu řešení bankovních problémů (Single Resolution Mechanism - SRM). O tomto zasedání a jeho programu jsme informovali dříve zde

SRM bude představovat jednotný fond, který bude v průběhu deseti let naplněn bankami na objem okolo 55 mld. EUR. Mechanismus řešení krizí bude zodpovědný za podporu případně restrukturalizaci 130 největších bank eurozóny v případě, že se dostanou do potíží. Jeho cílem je zajistit optimální řešení problémů bank s minimálním dopadem na daňové poplatníky a reálnou ekonomiku. Ve spolupráci s národními orgány dohledu však bude moci systém dosáhnout i na ostatní banky.

Pravidla fungování SRM upraví mezivládní smlouva z toho důvodu, aby nemusely být měněny unijní smlouvy, proti čemuž dlouhodobě ostře vystupovalo Německo.

Jednotný mechanismu řešení bankovních problémů bude uveden do praxe v podobě připravovaného Nařízení CRM, které má dle plánu vstoupit v platnost dne 1. ledna 2015.

Na tomto odkazu nalezne tiskou zprávu Rady EU ke shodě na konečné p odobě SRM.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.