9. prosince 2013

EBA vydala finální návrh RTS specifikujících podmínky pro hodnocení významnosti rozšíření a změn interních přístupů k řízení úvěrového a operačního rizika

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) vydal dne 5. prosince 2013 finální návrh regulačních technických standardů (RTS), které specifikují podmínky pro hodnocení významnosti rozšíření a změn interních přístupů k řízení úvěrového a operačního rizika. Tyto RTS se stanou součástí Sngle rulebook s cílem posílit harmonizaci regulace v rámci Evropy. 

V souladu s Nařízením o kapitálových požadavcích (Capital Requirements Regulation, CRR), musí všechny instituce zažádat o povolení v případě, že zamýšlejí implementovat některá rozšíření nebo změny ve svých interních přístupech k řízení úvěrového a operačního rizika   

V tomto ohledu mají navrhované RTS za úkol harmonizovat posuzování významnosti rozšíření a změn interních přístupů a schvalování jejich vnitřních přístupů v souladu s regulatorními požadavky. 

Důraz je kladen na stanovení podmínek pro posuzování závažnosti rozšíření a změn přístupu interních ratingů Rating Based approach, IRB approach) pro úvěrové riziko a pokročilý přístup (Advanced Measurement Approach, AMA) pro riziko operační.

Klíčové parametry navrhovaných RTS představují: 
  • zavedení tří kategorií rozšíření a změn modelů (které vyžadují povolení, oznámení ex-ante a oznámení ex-post);
  • zavedení taxativního seznamu kvalitativních podmínek, které jsou spojeny s minimálními požadavky na interní přístupy;
  • nastavení kvantitativního prahu jako back-stop režimu;
  • začlenění standardizovaných požadavků na dokumentaci, která umožní příslušným orgánům posoudit soulad instituce s výše uvedenými pravidly.
Na tomto odkazu naleznete finální návrh regulačních technických standardů EBA, které specifikují podmínky pro hodnocení významnosti rozšíření a změn interních přístupů k řízení úvěrového a operačního rizika.

Na tomto odkazu naleznete kompletní text tiskové zprávy EBA k tomuto tématu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.