2. prosince 2013

EBA, ESMA a EIOPA vydává osm zásad pro tvorbu a nabízení finančních produktů

Společný výbor evropských orgánů dohledu (EBA, ESMA, EIOPA) zveřejnil dne 28. listopadu 2013 osm zásad vztahujících se na dohled a správu procesů finančních produktůTyto zásady se týkají zejména povinností výrobců v souvislosti s nastavováním procesů, činností a strategií  při tvorbě a nabízení finančních produktů.

Principy je možno při jistém zjednodušení shrnout do následujících bodů:
  • předcházení střetům zájmů a zajištění zájmů a cílů cílového trhu
  • zajištění dohledu řídícím orgánem nad produktem
  • vymezení cílového trhu a jeho charakteristik 
  • testování produktu včetně stresových testů k prověření dopadů na cílový trh
  • zajištění transparentnosti poplatků a vlastností produktu
  • výběr distribučních kanálů, které jsou přiměřené, a zpřístupnění všech informací distributorům
  • pravidelný monitoring fungování produktu a jeho případná revize
  • příslušné kroky v případě možného poškození zákazníka
Společný postoj evropských orgánů dohledu (ESA) zdůrazňuje, že návrh finančních produktů a služeb představuje riziko pro spotřebitele, když cílový trh není správně identifikován. Tato rizika mohou vzniknout, když cíle a charakteristiky cílového trhu nejsou náležitě brány v úvahu při nabízení produktů spotřebitelům. Osm zásad ESA zdůrazňuje důležitost kontrol, které by se měly provádět před umístěním finančních produktů na trh, aby by se zvýšila ochrana spotřebitelů a v konečném důsledku by také vzrostla obecná důvěra ve finanční trhy. 

Tyto zásady nejsou určeny přímo účastníkům trhu, ale spíše budou poskytovat konzistentní základ pro podrobnější rozvoj zásad pro jednotlivá odvětví finančních trhů, která jsou v kompetenci příslušných evropských orgánů dohledu. 

Na tomto odkazu naleznete Joint Position of the European Supervisory Authorities on Manufacturers’ Product Oversight & Governance Processes.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.