18. prosince 2013

EBA definuje kritéria pro určení kategorií pracovníků s podstatným dopadem na rizikový profil finanční instituce

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) se shodl na konečné podobě návrhu Regulatorních technických standardů (RTS) o kritériích pro určení kategorií pracovníků, jejichž pracovní činnosti mají podstatný dopad na rizikový profil finanční instituce. Takto identifikovaní zaměstnanci budou podléhat ustanovením souvisejícím zejména s výplatou variabilní složky odměny. 

Koncept výplaty variabilní složky odměny má v konečném důsledku přispět k podpoře finanční stability v EU a omezení krátkodobě orientovaných a nadměrně riskantních investiční strategií finančních institucí. Navrhované RTS přinášejí metodiku pro identifikaci pracovníků, které bude konzistentní v rámci celé EU. Metodika je založena na kombinaci kvalitativních a kvantitativních kritériích a budou muset být uplatňována všemi institucemi, které podléhají směrnici o kapitálových požadavcích (CRD).

Obecně má být pracovník považován za takového, který má podstatný dopad na rizikový profil dané instituce, pokud splňuje jednu nebo více z následujících kritérií:
  • Standardní kvalitativní kritéria: týkající se role a rozhodovací pravomoci zaměstnanců (např. zaměstnanec je členem řídícího orgánu, je senior manažer, atd.).
  • Standardní kvantitativní kritéria: vztahující se k úrovni celkové hrubé odměny v absolutním nebo relativním vyjádření. V tomto ohledu, by zaměstnanci měli být identifikováni pokud:
    • jejich celková odměna přesahuje v absolutních hodnotách 500 000 EUR ročně, nebo
    • spadají do kategorií 0,3 % zaměstnanců s nejvyššími odměnami ve společnosti, nebo
    • jejich odměna je rovna nebo je vyšší než nejnižší celková odměna člena vrcholného managementu a ostatních risk takerů. 
  • Kritéria pro vyloučení: návrh RTS povolit v odůvodněných případech, na základě dodatečných podmínek a s výhradou dohledového orgánu vyloučení zaměstnanců identifikovaných pouze podle standardních kvantitativních kritérií. 
    • V tomto ohledu, pro zaměstnance odměněných celkově 500 000 EUR a více, musí instituce oznámit vyloučení příslušnému dohledovému orgánu.
    • Pro zaměstnance s celkovými udělenými odměnami ve výši 750 000 EUR a více nebo zaměstnanci zahrnutými do kategorie 0,3 % zaměstnanců s nejvyššími příjmy je nutné předchozí schválení výjimek. 
    • Pro zaměstnance s celkovou udělenou odměnou 1 mil. EUR nebo více je povinen příslušný orgán dohledu informovat EBA o zamýšleném vyloučení.
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu
Na tomto odkazu naleznete RTS o kritériích pro určení kategorií pracovníků, jejichž pracovní činnosti mají podstatný dopad na rizikový profil finanční instituce

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.