3. prosince 2013

Odpověď ČNB na dotaz k možnosti nesamosprávného investičního fondu ovlivňovat rozhodování investiční společnosti

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila dne 2. prosince 2013 odpověď ke kvalifikovanému dotazu nakolik mohou investoři „nesamosprávného“ investičního fondu s právní osobností ovlivňovat investování tohoto fondu.

Dle vyjádření ČNB je ovlivňování obchodů „nesamosprávného“ investičního fondu s právní osobností, jehož statutárním orgánem je investiční společnost, ze strany investorů přijatelné, pouze pokud má doporučující povahu.

Obhospodařování tzv. nesamosprávného investičního fondu s právní osobností dle § 9 ZISIF zabezpečuje statutární orgán tohoto fondu, jímž je investiční společnost.

V nově pojatém modelu dle ZISIF je investiční společnost samostatně odpovědná za obchodní vedení nesamosprávného investičního fondu. Přitom platí, že od nikoho nesmí přijímat pokyny k obchodnímu vedení.  Valná hromada však může v podobě stanov určit základní zaměření investičního fondu, nebo kontrolní funkce dozorčí rady. Kontrolní funkce dozorčí rady vůči statutárnímu orgánu však nemůže být vykonávána formou sdělování závazného nesouhlasu/souhlasu k obhospodařovatelem zamýšleným obchodům.

Investoři (zvláště v případě fondu kvalifikovaných investorů) mohou ovlivňovat obhospodařování majetku například formou návrhů, podnětů a odbornou diskusí s obhospodařovatelem o možných obchodech. Ke spolupráci a úzkému kontaktu investorů s obhospodařovatelem může v rámci fondu sloužit např. dobrovolně zřízený výbor investorů, který by mohl dávat investiční společnosti takové nezávazné podněty a doporučení, a který by sloužil jako platforma pro diskuzi obhospodařovatele s investory.

Tato případná nezávazná doporučení by obhospodařující investiční společnost měla brát v úvahu, avšak rozhodnutí o realizaci obchodu či investice musí být vždy plně v rukou investiční společnosti.

Na tomto odkazu naleznete kompletní text odpovědi ČNB na kvalifikovaný dotaz k možnosti nesamosprávného investičního fondu ovlivňovat rozhodování obhospodařující investiční společnosti.

Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.