6. prosince 2013

Odpověď ČNB k dotazu, zda se fond kvalifikovaných investorů může stát neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti

Česká národní banka (ČNB) zveřejnila dne 6. prosince 2013 odpověď na kvalifikovaný dotaz, zda se fond kvalifikovaných investorů může stát neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti.

Dle názoru ČNB se může fond kvalifikovaných investorů stát neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti. 

Za účinnosti zákona č. 189/2004 Sb., o kolektivním investování platila obecná povinnost rozkládání rizika, se kterou bylo neomezené ručení společníka neslučitelné. Povinnost rozkládání rizika platí i dnes, když je obsažena v nařízení vlády č. 243/2013 Sb. a pro fondy kolektivního investování je navíc vyjádřena přímo v zákoně č. 240/2013 Sb. (ZISIF). Podstatná odlišnost od dřívější úpravy je ale v tom, že nařízení vlády upravuje komplexně požadavky na způsob rozkládání rizika. V mezích nařízení vlády je na investičním fondu, jakou si zvolí investiční strategii a jak stanoví upřesňující pravidla investování. Nařízení vlády přitom možnost nabýt do jmění fondu kvalifikovaných investorů účast na obchodní společnosti, za jejíž dluhy společníci ručí neomezeně, neobsahuje a ani z jiného ustanovení ZISIF nebo nařízení vlády takový zákaz nevyplývá. 

V souvislosti s účastí obchodní společnosti, za jejíž dluhy investiční fond jako společník ručí neomezeně, však ZISIF stanovuje určité limity.


Zdroj: ČNB

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.