30. června 2014

Basilejský výbor vydal konzultační dokument k přezkumu požadavků na zveřejňování informací v rámci třetího pilíře Basel

Basilejský výbor pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS) vydal dne 24. června 2014 konzultační dokument Přezkoumání požadavků na zveřejňování informací v rámci 3. pilíře (Review of the Pillar 3 disclosure requirements). 

Cílem navrhované revize je posílit porovnatelnost mezi bankami zajištěním větší konzistence ve způsobu zveřejňování informací o rizikových expozicích. Přezkoumání bylo provedeno v důsledku obav, že stávající režim zveřejňování informací podle třetího pilíře basilejského regulatorního rámce nedokázal zajistit včasnou identifikaci významných rizik bank a neposkytoval dostatečné informace k tomu, aby tržní účastníci mohli vyhodnotit celkovou kapitálovou přiměřenost bank.

Hlavním záměrem navrhované revize je posílení transparence vnitřních modelů, které banky používají ke stanovení minimální požadované výše regulatorního kapitálu. 

Basilejský výbor přepracovává tyto požadavky na zveřejňování ve dvou fázích. Tento konzultační dokument pokrývá první fázi a zaměřuje se úpravy stávajících požadavků na zveřejňování týkající se rizikově vážených aktiv. Tyto návrhy by měly nahradit stávající 3. pilíř. Druhá fáze rozšíří rozsah přezkumu zahrnutím standardů, které jsou v současné době ve fázi přípravy nebo revidování, společně s dalšími požadavky na zveřejňování pro další zlepšení srovnatelnosti rizikových profilů bank. 

Příspěvky a komentáře lze zasílat do pátku 26. září 2014 prostřednictvím webových stránek BCBS

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu BCBS k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.