13. června 2014

Konzultace EBA k návrhu RTS k hodnotící metodice pro využití AMA přístupu při řízení operačního rizika

Evropský orgán pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) zahájil dne 12. června 2014 veřejnou konzultaci k návrhu regulatorních technických standardů (RTS) k posouzení kritérií, která příslušné dohledové autority musejí zvážit před tím, než vydají instituci povolení používat pokročilý (AMA) přístup ke stanovení kapitálových požadavků k operačnímu riziku.

RTS stanovují zejména kvantitativní a kvalitativní požadavky, které instituce musejí splnit před tím, než jim může být uděleno povolení k používání AMA vnitřních modelů k výpočtu svých kapitálových požadavků k operačnímu riziku.

Kromě toho, RTS také vyjasňují rozsah operačního rizika, stejně jako vymezují rozsah ztrát v důsledku realizace operačního rizika a stanovují společné normy pro hodnocení kvality řízení operačního rizika v bankách příslušnými dohledovými orgány. 

RTS rovněž stanovují kritéria pro posuzování klíčových metodických prvků systému měření operačního rizika. Tato metodika má zajistit, že banky budou efektivně zachycovat skutečné a potenciální operační riziko, a že výše stanovených kapitálových požadavků pomocí AMA modelů budou srovnatelné napříč jednotlivými institucemi.

A konečně, tyto RTS stanovují kritéria posuzování kvality dat a IT systémů, podmínek a rozsahu auditu a vnitřní validace AMA modelů.

Příspěvky a komentáře lze zasílat do 12. září 2014 prostřednictvím webového formuláře

Na tomto odkazu naleznete konzultační dokument
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu EBA k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.