30. června 2014

Revidované zásady pro efektivní činnost kolegií dohledových orgánů vydané Basilejským výborem

Basilejský výbor pro bankovní dohled (Basel Committee on Banking Supervision, BCBS) vydal dne 26. června 2014 revidovanou verzi Zásad pro efektivní činnost kolegií dohledových orgánů (Principles for effective supervisory colleges). Revize odráží zkušenosti členů Výboru při používání původních principů, vydaných v roce 2010. Při přípravě bylo také čerpáno z reakcí získaných prostřednictvím veřejné konzultace.

Finanční krize ukázala důležitost kolegií dohledových orgánů  pro efektivnost dohledu nad mezinárodními bankovními skupinami. Zásady mají posílit mezinárodní spolupráci a dohled nad mezinárodně působícími bankami tím, že poskytnou obecné pokyny pro činnost kolegií. 

Klíčovými prvky revidovaných zásad jsou:
  • větší důraz na průběžnou spolupráci a sdílení informací a očekávání, že domácí a hostitelské orgány dohledu zavedou vhodné mechanismy a postupy pro efektivní a včasnou výměnu informací;
  • rozlišení mezi kolegiem a skupinami krizového řízení (crisis management groups, CMGs) pro banky a obecné pokyny pro komunikaci a koordinaci mezi kolegiem a CMGs;
  • sladění zásad pro sdílení a využívání makroobezřetnostních informací.
Supervisory colleges (SC) představují stálé, ale pružné koordinační struktury, které sdružují orgány dohledu zapojené do dohledu nad bankovními skupinami. V praxi fungují SC jako mechanismus pro výměnu informací mezi domácími a hostitelskými dohledovými orgány a pro plánování a provádění klíčových dohledových činností.

Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu BCBS k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.