13. června 2014

Nařízení a směrnice o zneužívání trhy zveřejněny v Úředním věstníku EU

V Úředním věstníku EU (Official Journal) byla zveřejněna nová pravidla pro posílení evropských pravidel zaměřených na boj proti insider dealing a manipulaci s trhem investičních nástrojů:
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu  a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES (Nařízení o zneužívání trhu, MAR)
  • Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/57/EU ze dne 16. dubna 2014 o trestních sankcích za zneužívání trhu (Směrnice o zneužívání trhu, MAD
V souvislosti s tímto tématem jsem informovali již dříve ve článku Rada EU schválila nové nařízení a směrnici týkající se zneužití trhu (MAR & MAD)

Nařízení o zneužívání trhu rozšiřuje oblast působnosti pravidel na finanční nástroje obchodované na nově vznikajících obchodních místech a platformách, jako jsou vícestranné obchodní platformy, finanční nástroje obchodované na OTC trzích, platformy vysokofrekvenčního obchodování (HFT), apod. 
Nařízení vstupuje v účinnost od července 2016.

Směrnice o zneužívání trhu zavazuje členské státy, aby do svých vnitrostátních právních předpisů pro trestní sankce, zahrnuly skutkové podstaty  insider dealing, manipulace s trhem a protiprávní vyzrazení důvěrných informací. Bude také vyžadováno, aby i napomáhání a návod k těmto činnostem bylo trestné. 
Členské státy mají 2 roky na transpozici směrnice do svých právních řádů.

Proto, aby uvalované sankce byly účinné a odrazující, stanovuje směrnice minimální limit pro trest odnětí svobody. Trestné činy související s obchodováním zasvěcených osob a navádění jiné osoby k insider dealing nebo manipulaci s trhem bude potrestáno odnětím svobody nejméně na dobu čtyř letTrestné činy týkající se nezákonného zveřejňování důvěrných informací bude potrestáno odnětím svobody nejméně na dobu dvou let. V České republice nicméně trestnost těchto činů již zavedena je.

Na tomto odkazu naleznete text Nařízení o zneužívání trhu
Na tomto odkazu naleznete text Směrnice o zneužívání trhu
Na tomto odkazu naleznete tiskovou zprávu Komise k tomuto tématu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.