2. června 2014

ČNB zveřejnila a zplatnila čtvrtou část metodiky výkaznictví CRR

Česká národní banka (ČNB) dne 27. května 2014 zveřejnila a zplatnila čtvrtou část metodiky výkaznictví na základě jednotných reportovacích rámců EU v oblasti obezřetného podnikání, které byly připraveny Evropským orgánem pro bankovnictví (European Banking Authority, EBA) a jsou v souladu s přímo použitelným předpisem Evropské unie upravujícím obezřetnostní požadavky (CRR). 

V souvislosti s tímto tématem jsme informovali již dříve v článcích:
V rámci webové prezentace metodiky v systému SDNS jsou tyto výkazy zařazeny v oblasti EU_banky_DZ_OCP.

Zplatněná metodika je sestavena na základě konečné verze implementačních technických standardů (ITS) pro reporting (zatížení aktiv), které však dosud nebyly zveřejněny Evropskou Komisí (European Commission, EC) ve Věstníku (Official Journal). Případná dodatečná doplnění a úpravy ITS budou do metodiky 2014 zapracovány následně.

Čtvrtá část metodiky výkaznictví 2014 na základě jednotných reportovacích rámců EU obsahuje:
  • nový výkaz podle jednotného rámce FINREP pro Výkonné a nevýkonné expozice a expozice s úlevou na konsolidovaném základě (FIK (ČNB) 90-04, FIKIFE90),
  • přidání sloupce pro vykazování účetní hodnoty (brutto) nevýkonných položek a položek s úlevou ve výkazech:
    • FIK (ČNB) 40-04, DO: FIK40_54-Úvěry a pohledávky nefinančních podniků v členění podle NACE kódů,
    • FIK (ČNB) 60-04, DO: FIK60_14 - Vybraná aktiva v členění podle sektorů a zemí,
    • FIK60_15 - Podrozvahové položky v členění podle zemí,
    • FIK60_17- Úvěry a pohledávky nefinančních podniků v členění podle NACE
  • nahrazení vykazování položek v selhání nevýkonnými položkami ve výkazech:
    • FIS (ČNB) 10-12, DO: FIS10_21- Poskytnuté úvěrové a jiné přísliby a finanční záruky,
    • FIK (ČNB) 10-04, DO: FIK10_21- Poskytnuté úvěrové a jiné přísliby a finanční záruky,
    • FIK (ČNB) 70-02, DO: FIK70_13 - Finanční aktiva, závazky a kapitálové nástroje vůči nekonsolidovaným strukturovaným subjektům podle činností,
    • FIK70_14 - Podrozvahové položky poskytnuté nekonsolidovaným strukturovaným subjektům podle činností.
Výkaz FIK (ČNB) 90 - 04 Výkonné a nevýkonné expozice a expozice s úlevou na konsolidovaném základě a související informace ve výše uvedených DO budou poprvé sestavovány k 30. 9. 2014 s termínem předložení do 31. 12. 2014. V případě měněných datových oblastí ve výkazech FINREP je možné zaslat údaje i v pravidelném termínu, při využití odkladu do 31. 12. 2014 budou tyto údaje poslány jako oprava výkazu zaslaného v řádném termínu, tj. v plném rozsahu všech (i dříve zaslaných) údajů.

Ve srovnání s dosud zveřejněnými metodikami došlo k několika úpravám a upřesněním jednotlivých objektů ve vazbě na průběžný vývoj jednotných reportovacích rámců EU. Ke změnám, kterým by měla být věnována pozornost, patří:

  • úprava resp. vyřazení některých kontrol v důsledku pokynů EBA a navýšení odchylek u vybraných kontrol, zejména v části COREP (v metodice EBA20140103, kterou budou zasílána první data sestavená k 31.3.2014, byly tyto upravované kontroly přepnuty z režimu „err“ na režim „warn“),
  • upřesnění názvů a definic některých objektů v návaznosti na již uzavřené zpřesňující výklady EBA,
  • oprava struktury (vykřížkování) ve výkazu FIK (ČNB) 80 - 04 Roční doplňkové informace k finančním výkazům na konsolidovaném základě (FIKIFE 80) v datové oblasti FIK80_71 - Změny ve vlastním kapitálu a související kontroly,
  • oprava struktury (vykřížkování) ve výkazech COS (ČNB) 30 – 04 Úvěrové riziko resp. COS (ČNB) 30 – 04 Úvěrové riziko na konsolidovaném základě (COSIFE30/COKIFE30) v datové oblasti COS30_12 podle zveřejněné anglické verze,
  • změna datového typu u informačních prvků v datové oblasti LRS/LRK10-27 Všeobecné informace ve výkazu LRS/LRK (ČNB) 10-04 Pákový poměr. Datový typ pro jednotlivé informační prvky byl nahrazen výběrem hodnot z domény nad číselníkem.

Seznam dodatečných změn (změna druhu kontroly u kroku kontroly, změna datového typu u informačního prvku), které byly provedeny až po uveřejnění aktuálních metodik:

Export nového výkazu FIK (ČNB) 90 - 04 a upravených datových oblastí ve výkazech FINREP souvisejících s vykazováním výkonných a nevýkonných expozic a expozic s úlevou ze systému MtS-ISL-SUD-SDNS ve formě struktur výkazů, definic jednotlivých objektů, jednovýkazových a mezivýkazových kontrol v souborech xls a pdf najdete zde:

1 komentář:

  1. Zajímavá čísla. Zajímalo by mě, jak k té metodice došly. Nedávno jsem pro vývoj software na míru studoval metodiku ČNB a obecně způsoby, jakým způsobem funguje monetární politika a přijde mi, že je to tak zmatené, že to nemohou chápat ani lidi přímo v ústavu. Ale je pravda, že jsem laik bez finančního vzdělání a k tématu jsem se přiblížil jen periferně.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme Vám za Váš příspěvek.